Siker

Tanuljunk meg egy újabb nyelvet! De melyiket?

Mivel manapság már mindenki angolul tanul, hiszen biztos angolnyelv-tudás nélkül szinte egyetlen komoly pozícióra sem illik pályázni, így egyre inkább felértékelődik a többi nyelv: spanyol, német, francia. Sőt, ha valaki az egzotikus Japán, Korea vagy Kína nyelvét beszéli, annak biztos, hogy sosem lesznek gondjai a munkaerőpiacon.

Ilyenkor szeretnék spanyol lenni

„Én abszolút nem tudok jól angolul, de ez sosem akadályoz meg abban, hogy beszéljek!” – szokta mondogatni az egyik legkedvesebb ismerősöm, s tényleg nem beszél jól, ennek ellenére múltkor egy nemzetközi konferencián 15 perces előadást tartott. Angolul. És csodák csodájára nem történt katasztrófa: senki nem nevette ki, senki nem állt fel az előadása közben, meg is értették nagyjából, mit akart mondani, sőt, értékelték az erőfeszítését, és sokan még gratuláltak is neki az este végén, hogy milyen bátor. Kimondhatatlanul irigy vagyok: és akkor én kilencévnyi nyelvtanulással a hátam mögött, és rengeteg amerikai sorozat eredeti nyelven való megtekintése után miért izgulok, ha kettőnél több ember előtt kell megszólalnom idegen nyelven? Honnan ered ez a szégyenérzet? Örököltük? Hoztuk magunkkal a génjeinkben, vagy tanultuk az iskolában a tanároktól vagy egymástól? Azt hiszem, ez már sosem fog kiderülni, egyszerűen csak rosszul vagyunk bekötve. Beszélgettünk már egy spanyol ajkúval angol nyelven? Őt aztán nem érdekli sem a ragozás, sem a szórend, sem valójában a szavak jelentése, csak mondja, ami az eszébe jut, s örül, ha bárki megérti. Ilyenkor szeretnék én is spanyol lenni! (Néha mondjuk máskor is.)

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Válasszunk egy nyelvet!

S ha már eleget treníroztuk magunkat annak érdekében, hogy meg merjünk szólalni az idegen nyelven, nézzük, az angolon kívül milyen nyelveket érdemes még választani!

Német: Egy időben, a ’90-es évek elején még tényleg mindenki németül tanult. Előnye, hogy Európa nagy részén azért megértik még mindig, bár a német ajkúak nagy része azért tud más nyelven is, nem jönnek zavarba, ha angolul szólítjuk meg őket. Nagy hátránya, hogy viszonylag nehéz nyelvről van szó, s rengeteg szabályt kell bebifláznunk.

Francia: Európában a második legkomolyabb presztízsű nyelv még mindig a francia, Brüsszel nyelve a mai napig. Ám ez sem egy könnyű nyelv, az írás és a kiejtés olyan messze áll egymástól, mint Makó Párizstól.

Spanyol: Rengetegen beszélik a világon, gyakorlatilag fél Dél-Amerika, s viszonylag könnyű nyelvnek számít. Még az Egyesült Államokban is sikerrel pályázhatunk állásra, ha beszéljük az angol mellett a spanyolt is.

Olasz: Igazán romantikus nyelv, s szintén nem tartozik a legnehezebbek közé, ám túl sokan nem beszélik a csizmán kívül, ahhoz képest viszont népszerű. Aki komoly karrierben gondolkodik, az talán ne pont ezzel kezdje (persze nyilván találni ellenpéldát), ám aki szereti a latin kultúrát, tájat, filmeket, zenét, ételeket, annak kitűnő választás.

Japán, kínai, koreai: Habár a világon rengetegen beszélik ezeket a nyelveket, Európában számuk még mindig elenyésző. Sokan vágnak neki, időről időre újra divatosak lesznek, ám tényleg kevesen jutnak el profi szintre, mivel egy teljesen új írásmódot is el kell sajátítani, ami elképesztően nehéz, pláne felnőtt fejjel, pláne munka mellett.

Fotó: iStock.com/EikoTsuttiy

Fotó: iStock.com/EikoTsuttiy

Szlovák, szlovén, cseh, ukrán és lengyel: Ami talán a leghasznosabb, az, ha a környező országok nyelveinek fekszünk neki, hiszen gazdaságilag ez a legjobb befektetés, rengeteg hazai kisvállalat exportál a szomszédba, s egy olyan munkatárs, aki beszéli a piac nyelvét, szinte felbecsülhetetlen. Plusz előnye, hogy ha nem is hasonlítanak annyira egymásra, mint elsőre gondolnánk, ezek azért mind szláv nyelvek, s ha egyet igazán jól megtanulunk, akkor a többivel is elboldogulunk.

/A szerkesztő megjegyzése: Volt történelemtanárom azt mondta, hogy a következő évtizedekben a három leghasznosabb nyelv az orosz, az arab és a kínai lesz. Egyre inkább úgy tűnik, igaza volt, és bár egyik sem a legegyszerűbb nyelv (sőt!), ha komoly nemzetközi karrierben gondolkodunk, feküdjünk rá valamelyikre!/

A témával Szólalj meg! címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása, 17:10-től. Vendégeink lesznek Prekáczkáné Homoky Réka, Leon-Kertesy Tünde Judit és Jahromi-Józsa Berta, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.

A pénteki adást itt nézhetjük vissza!