Egészség

Edzőtermi etikett – mit illik, és mit nem?

Ahogy beköszönt a tél, úgy menekülünk egyre gyakrabban a sötét és hideg idő elől az edzőterem neonlámpái alá. Bár szívesebben futnánk a szabadban, bicikliznénk dombok között vagy úsznánk egy nagy tóban, elfogadjuk, hogy télen erre nincs lehetőségünk, de egészségünket így is szeretnénk megőrizni.

Viszont van pár illemszabály, amit érdemes betartani, ha négy fal közé zárjuk magunkat, hiszen itt bizony kompromisszumokat kell kötnünk, és alkalmazkodnunk kell a többi edzőtermi sportolóhoz.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Törölköző, törlőkendő

Ha az edzőteremben a gépeket használjuk, legyen nálunk egy törölköző, amit ráterítünk: ez minket is óv, hiszen ki tudja, ki feküdt rajta előtte, és az utánunk következőnek is higiénikusabb terepet biztosítunk. Sok teremben megtalálható fertőtlenítő spray és papírtörlő, amikkel szintén letisztíthatjuk a gépet – ne feledkezzünk el a fogódzkodókról sem, izzadt tenyerünk lenyomata nem túl guszta!

Hangoskodás

Oké, az edzőterem nem a könyvtár, de akkor is kerüljük a felesleges hangoskodást. Ha aerobikórán veszünk részt, a gyakorlatok közben ne beszélgessünk – az ivószünetben persze válthatunk pár szót, de ha jó az óra, akkor valószínűleg ebből inkább csak kimerült lihegés lesz. A súlyzós résznél nem ilyen szigorú a helyzet, de a hosszas telefonálást hagyjuk, inkább jelezzük a hívott félnek, hogy az edzés végeztével visszahívjuk.

Meztelenkedés

Nagyon dicsérendő, ha testünket elfogadjuk és szeretjük, és a női öltözőben valóban nem kell kínosan ügyelnünk arra, nehogy villantsunk, de azért a teljesen meztelen fel-alá flangálást kerüljük! Tekerjünk magunk köré egy törölközőt, hogy ne hozzuk a többieket kellemetlen helyzetbe.