Csillagok

Hercegi hobbik, avagy mivel múlatják az időt a brit királyi család tagjai?

Idejük van rá, pénzük is, a királyi család tagjai tehát rendszeresen hódolhatnak különféle hobbijaiknak. A fő irányt a jelek szerint a lovak, a föld és a víz jelenti – kivéve persze Harry herceget, aki, ahogy mindig, most is kilóg a sorból.

A királynő és a lovak

II. Erzsébetről köztudott, hogy imádja a lovakat, tart is több mint húsz versenylovat, illetve rendszeresen kilátogat a lóversenyekre is. Ezenkívül még két nagy szenvedélye van: a fotózás és a kutyák. A kutyák közül is a corgik, amiket nemcsak tart, de sok éven át tenyésztett is. Olyan nagy sikerrel, hogy kvázi véletlenül létrehozott egy új fajtát is. A családban hírhedtté vált corgifalka – volt, hogy tíz tagot számlált! – sok gondot okoz, mert az állatok szabadon mászkálnak és terelnek, azaz szeretnek csipkedni, harapni, legyen szó akár vendégekről, akár a személyzet tagjairól. Erzsébet annyi engedményre volt hajlandó, hogy a tenyésztést pár éve abbahagyta, így már csupán négy eb nehezíti meg a palota életét.

epa05624023 Britain's Queen Elizabeth II arrives at the Francis Crick medical research facility in London, Britain, 09 November 2016. The Queen along with her husband Prince Philip officially opened the new research centre 09 November.  EPA/ANDY RAIN

Erzsébet királynő 2016. November 09. London, Anglia  EPA/ANDY RAIN

Vilmos és a búvárkodás

Vilmos herceg nem véletlenül lett a brit búvárszövetség elnöke: a családból igen sokan szeretnek búvárkodni (illetve a szövetségben elnökölni), köztük Károly herceg, aki már az Antarktisz környékén is merült. Vilmos, Harry és Katalin is nagyon szeretnek merülni, különleges búvárképzésben is részt vettek. Vilmos amellett, hogy a búvárkodást élvezetesnek tartja, azt mondta, közben arra is ráébredünk, milyen fontos a tenger élővilágának megóvása és a környezetvédelem. Igazi hercegi hozzáállás!

Harry és a lovaspóló

Harry herceg a családi hagyományt követve szintén búvárkodik, de többi hobbija nem ennyire megszokott. A jó fizikumú fiú minden iskolában kitűnt sportteljesítményével, nagy szerelme pedig végül a lovaspóló lett – gyakran szerepel jótékonysági célú mérkőzéseken. A másik nagy szerelem a rögbi, Harry még rögbiedzői képesítést is szerzett, és hátrányos helyzetű gyerekeknek tart órákat. Ha ez nem lenne elég, a herceg szeret még síelni és motokrosszozni is.

Prince William, Duke of Cambridge (L) and Prince Harry (R) celebrate World Mental Health Day with a special Heads Together event at County Hall and The London Eye on the Southbank in London, Britain, 10 October 2016. This year's theme for World Mental Health Day focuses on the importance of 'psychological and mental health first aid for all.  EPA/HANNAH MCKAY

William és Harry herceg 2016. Október 10. London, Anglia EPA/HANNAH MCKAY

Katalin és a krumplik

Katalin  hercegnét egyszer körbevezették a newcastle-i Elswick parkban, ahol élénk beszélgetésbe merült az egyik, krumplikat elásó dolgozóval. Ekkor derült ki, hogy Katalin is szeret földet művelni, saját ültetésű krumplijai is vannak, és még tanácsot is kért a kertészettől, mondván, az ő burgonyái idén valamiért kicsik lettek. Annyit lehet még tudni, hogy Katalin is szeret búvárkodni, illetve imád lekvárokat főzni.

epa05508423 Britain's Prince William and Catherine, the Duke and Duchess of Cambridge, arrive at Brute Mills to visit a number of charities dealing with mental health of young people in Luton, Britain, 24 August 2016.  EPA/WILL OLIVER

William herceg és Katalin hercegné  2016. Augusztus 24. Luton, Anglia EPA/WILL OLIVER

Károly, a biokertész

Kevesen tudják, hogy Károly hercegnek erős a művészi vénája. A trónörökös hosszú évtizedek óta festeget, főleg vidéki tájakat, a műveket pedig olykor jótékony céllal árulja is, nyilván több millió fontos bevétellel. Az igazi szerelem azonban a biogazdálkodás: Károly a nyolcvanas években létrehozta a highgrove-i biogazdaságot, ami tulajdonképpen egy hatalmas kert. Minden növény és állat tökéletes, önfenntartó egységben él, megmutatva, hogy vegyszerek nélkül is lehet ügyesen és hatékonyan kertészkedni. Károly gyakran szólal fel a környezetvédelem, a fenntartható gazdálkodás a harmónia kialakítása érdekében, miközben azonnali példákkal is meg tudja mutatni, mennyire sikeres lehet egy biogazdaság. A herceg könyvet is írt a témában, illetve a kertben termett növényeket árulja is.

Anna és a világítótornyok

Anna brit királyi hercegnő II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg lányaként rengeteget jótékonykodik, ám ennyiben nem merülnek ki tevékenységei. Ha szabadidejét tölti, akkor lovagol, olyan jól, hogy elsőként a királyi családból még olimpián is részt vett. Szerzett már arany- és ezüstérmet az Európai Lovastusa Bajnokságban, és ahogy már említettük, részt vett az 1976. évi nyári olimpiai játékokon is – 1971-ben a BBC nem véletlenül választotta az év sportemberének. Anna igazi szenvedélye azonban a világítótornyok iránt lobog. A tornyok tanulmányozásának neve is van: farológia, Anna pedig az egyik leglelkesebb művelői közé tartozik. Nagy álma, hogy Skócia mind a 215 világítótornyát végiglátogassa.