Otthon

Hogyan osszuk be utolsó filléreinket?

Hogyan próbáljuk meg kihúzni anélkül a hónapot, hogy kölcsön kellene kérnünk valakitől, vagy hozzá kellene nyúlnunk a titkos (valójában nem is létező) tartalékainkhoz?

Aki volt már pénz szűkében nyilván ezernyi trükkje van, hogyan húzhatjuk ki a hátralévő napokat, de olyankor jólesik hallani, mások is vannak néha ilyen helyzetben, sőt, még tanulhatunk is egymástól:

  • Amennyiben pontosan kiszámítható, rendszeres bevételekkel rendelkezünk, ki tudjuk számítani, mennyi szűk nap áll előttünk, és mennyi pénzünk van: osszuk be, s adagoljuk ki magunknak, melyik nap mennyit költhetünk.
  • Érdemes ilyenkor bemenni a bankba és az össze pénzt levenni a kártyánkról, mert előfordulhat, hogy az érkező SMS-ek nem a pontos összeget mutatják. Legyen tiszta minden: vegyük a kezünkben az összes pénzünket, s csak annyit hordjunk magunknál, amennyire feltétlenül szükségünk van aznap.
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

  • Ha már minden számlát befizettünk és minden kötelességnek eleget tettünk, akkor jó eséllyel csak ételre kell költenünk. Kerüljük az egyéb vásárlásokat! Ha éppen a tisztálkodó- vagy a tisztítószereink fogytak el, legyünk kreatívak. Hajat mosni lehet habfürdővel is, hajbalzsam nélkül is meglehetünk egy hétig. Mosni lehet mosószódával is, öblítőnek pedig ott van az ecet, 130 forintért vehetünk egy litert belőle. Persze vannak olyan higiéniás termékek, melyeket mindenképpen be kell szereznünk, de a drogériákon kívül is van élet. Keressünk fel olcsó diszkontáruházakat, ott is beszerezhetők.
  • Fosszuk ki a kamrapolcot és a mélyhűtőt: öntsük össze a maradék tésztákat, maradék zöldségekből főzzünk főzeléket, együnk sok tojást és szezonális növényeket.