Otthon

A legfontosabb kérdések, mielőtt messze hívna a kalandvágy

Az életben rengeteg olyan helyzet adódik, amikor választanunk kell. Tulajdonképpen erről szól az egész földi létünk, hogy döntéseket hozunk, és ezzel alakítjuk az életünket. Az egyik legijesztőbb helyzet, amikor felmerül a külföldre költözés lehetősége. Új hely, új emberek, új lehetőségek.

A szíve mélyén kicsit mindenki fél a költözéstől. Most nem arról beszélünk, amikor két utcával arrébb tesszük át a székhelyünket, hanem amikor egy másik országba szól a lehetőség. Önmagában a változás lehetősége kalandokat és izgalmakat rejteget, de mielőtt lelkesen megpakoljuk a bőröndjeinket, érdemes alaposabban átgondolni a helyzetet. Tegyünk fel magunknak néhány olyan kérdést, melyek segíthetnek abban, hogy tisztábban lássuk a helyzetet, és csak akkor lépjük meg a dolgot, ha biztosak vagyunk magunkban.

Fotó: iStock.com/Remains

Fotó: iStock.com/Remains

El tudjuk képzelni magunkat az új helyen?

Mielőtt útnak indulunk, informáljuk le a helyet, ahová mennénk. Akár átmenetileg, akár véglegesen költözünk, vannak olyan szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, hiszen fontos, hogy a személyiségünk és az új hely ne különbözzenek túlzottan egymástól. Például, ha imádjuk a napsütést és a meleget, akkor biztos megfelel nekünk egy olyan város vagy ország, ahol az év nagy részében esik? Vagy ha a vezetés az életünk, akkor az sem árt, ha nem kell megküzdenünk nap mint nap a borzalmas forgalommal. Próbáljuk meg elképzelni, hogy milyen időbeosztásunk lenne ott? Hogyan nézne ki a mindennapi rutin? Milyen szokásoknak kellene búcsút intenünk és milyen újakkal kellene megbarátkoznunk? Ha ezekre a kérdésekre tudunk válaszolni, már azt is tudjuk, hogy menjünk vagy maradjunk.

Miért is költözünk?

Minden eset egyedi. De nem árt alaposan átgondolni, miért akarunk új fejezetet nyitni az életünkben. Elindulunk egy új cél felé? Vagy csak menekülünk valami elől? Sokszor nehéz tisztán látni, vagy megfogalmazni a saját elképzeléseinket, de ezt fontos átgondolni. Nem szabad azért magunk mögött hagyni a dolgokat, mert mások ezt várják el tőlünk. Ha engedünk a külső nyomásnak, akkor biztos, hogy rossz döntést hozunk. A mi életünkben mi vagyunk a főszereplők, nekünk kell meghozni azt a döntést, ami a legjobb lehet számunkra. Persze kikérhetjük mások véleményét, de ne hagyjuk magunkat befolyásolni. Ha hiszünk abban, hogy a költözés jót tesz nekünk, akkor ezt kell tennünk. De ha csak egy menekülőútról van szó, akkor lehet, hogy nagy hibát készülünk elkövetni.

Mi tart vissza?

Az ember ilyenkor két dolgot fontolgat: mi fog történni, ha megyek, és mi lesz, ha maradok? Általában mindkét kérdés csak arra szolgál, hogy elbizonytalanodjunk. Ha már megvan a válasz a miértekre, de még mindig akadnak kétségeink, akkor azokat kell alaposabban megvizsgálni. Sokszor a félelmeink többet elárulnak rólunk, mint azt gondolnánk. Lehet, pont arra van szükségünk, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból. Nem engedhetjük, hogy a félelem tartson minket vissza. Az aggályainkat megoszthatjuk a hozzánk legközelebb álló személlyel, és biztosak lehetünk abban, hogy ő segít majd ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben.

Fotó: iStock.com/Remains

Fotó: iStock.com/Remains

Boldogok leszünk ott?

Minden félelem alapját ez a kérdés képezi. Lehetek-e ott olyan boldog, mint itt voltam? Vagy a költözés, az új hely, az új emberek boldoggá tesznek majd? Mert mindannyian erre vágyunk. Sóvárgunk azért, hogy igazán boldogok lehessünk. Gondoljuk át, hogy miért vagy kiért költözünk, azt is, hogy milyen lesz ott az életünk. Ha hagyunk erre magunknak időt, és alaposan átrágjuk ezeket a kérdéseket, akkor közelebb kerülhetünk a helyes döntés meghozatalához.

Készen állunk?

A kérdés, ami elsőre az eszünkbe jut, de a válasz nem annyira egyértelmű. Készen állunk arra, hogy magunk mögött hagyjuk a helyeket, amelyeket már jól ismerünk, az embereket, akik közel állnak hozzánk? Készen állunk egy teljesen új életre? Mielőtt végleg döntünk, beszéljük át a küszöbönálló változást a családunkkal, barátainkkal. Ők ismernek minket, és segíthetnek abban, hogy tisztábban lássuk a helyzetet, és segíthetnek meghozni a végső döntést.