A vízben is csodálatosan eléldegélő fűszernövények ráadásul kedveltek is, sokszor használjuk azokat a hétköznapokban. Érdemes tehát megfontolni és nem cserépben locsolgatni ezeket, hanem vízben termszteni. Nem is kell hozzá más, mint néhány befőttesüveg, amiket előbb alaposan tisztítsunk meg, és engedjünk beléjük vizet. A befőttesüveget érdemes papírral, szalvétával vagy más anyaggal körbetekerni, hogy megóvja a meglehetősen érzékeny növényeket a napfénytől.
Ha ezzel megvagyunk, a fűszernövények hajtását vágjuk vissza körülbelül 15–18 centiméter hosszúságúra, mossuk meg azokat. A szárakat tisztítsuk meg a levelektől, illetve vágjuk le azok végét, hogy gyökeret tudjon ereszteni. Majd tegyük bele a már előkészített befőttesüvegbe. Ha vezetékes vizet használunk, érdemes körülbelül egy napig várni, mielőtt vízbe tesszük a növényünket. A vizet egyébként hetente kell cserélni úgy, hogy a fűszernövényeket ne mozdítsuk el a helyükről.
Fotó: Unsplash/Todd Quackenbush
(Mivel igényes növényekről van szó, érdemes vízben oldódó trágyát is tenni a befőttesüvegekbe.)
Végül: legyünk türelmesek, lehet, hogy több mint egy hónap is kell, hogy a fűszernövényünk gyökeret eresszen.
És ha már ilyen felkészültek vagyunk, nézzük, melyek azok a fűszerek, amelyeket akár vízben is nevelgethetünk a cserép helyett:
- bazsalikom,
- kakukkfű,
- menta,
- oregánó,
- rozmaring,
- zsálya.