Siker

Spórolási tippek haladóknak

Követni az elköltött pénzünk útját extrém nehéz, még akkor is, ha rendszeresen érkezik a bankszámlakivonatunk: ki emlékszik már arra, mit vettünk két héttel ezelőtt ennyi pénzért a közértben?

A tudatosság a legfontosabb pénzügyeink intézésében is, ám ez valóban rendkívüli koncentrációt és kitartást követel tőlünk a hónap minden egyes napján. Vannak azonban olyan trükkök, melyek segítségével megkönnyíthetjük az életünket, egyszerűbben beoszthatjuk a havi pénzünket.

Bevásárlás

Sok kis bevásárlás helyett csináljunk inkább egy nagyot, sokkal hatékonyabb és olcsóbb. Ma már házhoz is rendelhetjük a tételeket, így biztosan nem fogunk elcsábulni az áruházban, miközben tologatjuk a bevásárlókocsit.

Írjunk minden fillért!

Az egyik legjobb, többszörösen kipróbált és bevált módszer, ha mindennap felírjuk pontosan, aznap mire és mennyit költöttünk, s a hét végén összegezhetjük, mik voltak a teljesen felesleges kiadások, melyeket a jövőben elkerülhetünk.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Készpénz vagy kártya?

Ma már legtöbbünket utalással fizetnek ki, sőt a különböző szociális juttatások is ily módon érkeznek. Vannak azonban bizonyos tételek, melyeket csak készpénzzel egyenlíthetünk ki, ezért érdemes hó elején egy nagyobb összeget magunkhoz venni, a többi költésünket pedig kártyával intézhetjük, hisz a legtöbb konstrukcióban ez díjmentes, a harmadik készpénzfelvételnek azonban már költségei vannak.

Határozzuk el, mennyit teszünk félre!

Ha lehetőségünk van rá, hó elején, amikor megkapjuk a fizetésünket, egy bizonyos összeget egyből tegyünk félre, kössük le, vagy vezessük át egy megtakarítási számlára, s próbáljunk meg tényleg nem hozzányúlni.

Titkos dugipénz!

Emellett fenntarthatunk egy otthoni malacperselyt is, ahová az aprót, egy-egy kallódó ötszázast dobunk bele, s ha ügyesek, vagyunk a hó végére akár 5-6 ezer forint is összegyűlhet így, s ha megszorulunk, nem kell a tartalékokhoz nyúlni.