Te + Én

Megcsalás: szakítás vagy újrakezdés?

Vannak véletlenek? Nincsenek? és létezik véletlen megcsalás, vagy véletlen lebukás? Vagy mindent a tudatalattink irányít, ő hagyja elöl a mobilt, a megnyitott e-mail fiókot és a rúzsos inget?

Mindenkinek mást jelent a megcsalás: van, aki már egy mosolyt sem tűr meg, van, aki pedig még a szexet is elnézi a másiknak, feltéve, ha az érzelmeit otthon hagyja. Az azonban biztos, hogy mindig oka van annak, ha megcsalnak minket, vagy éppen mi vagyunk a csalók. Ha a partnerünk menekülni akar egy számára kényelmetlen, fojtogató és boldogtalan kapcsolatból, akkor nagy valószínűséggel jeleket fog hagyni maga után, talán nem szánt szándékkal, de ilyen esetben ki lehet szagolni, hogy valamit rejteget. Ok nélkül sose keressünk jeleket, nyomokat, ám ha azt érezzük, valami nem stimmel a másikkal, új szokásokat vett fel, kapkod, siet, ideges, akkor akár kezdhetünk gyanakodni, lehet, hogy egy harmadik is belépett a kapcsolatunkba.

Fotó: iStock.com/ Picsfive

Fotó: iStock.com/Picsfive

Megelőzés?

Ha ugyan létezik ilyesmi, a megelőzésre nincs igazán recept, talán csak annyi, hogy ne hagyjuk, hogy a párunkat túl messzire sodorják tőlünk a hétköznapok, s ha tehetjük, legalább havonta egyszer csináljunk közös programot, ha más nem, menjünk el sétálni egyet, a lényeg, hogy valami olyat csináljunk közösen, ami nem tartozik a mindennapi rutinfeladatok közé. Valamint a szexet se hanyagoljuk, nagyon sok félrelépésnek az oka, hogy otthon már nem kapják meg a szükséges intimitást, gyengédséget, szeretetet.

Ha bebizonyosodik

S mit csináljunk akkor, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy meg lettünk csalva, és a másiknak viszonya van? Először is próbáljunk meg nem egyből nekiesni, helyette vonuljunk el egy kicsit, esetleg látogassunk meg egy jó barátot, akinek a vállán kisírhatjuk magunkat, akinek kiadhatjuk a dühünket. Ezután nézzünk magunkba, s vizsgáljuk meg, mi mit rontottunk el: hagytuk, hogy eltávolodjunk egymástól az utóbbi időben? Nem voltunk kedvesek vele? Nem éreztettük a másikkal, hogy szeretjük? Esetleg már ősidők óta le sem feküdtünk egymással? Sokat kritizáltuk, becsméreltük mostanában? Vagy ami a legrosszabb, levegőnek néztük?

Nem, ezek egyike sem menti fel vagy magyarázza a megcsalást, de elképzelhető, hogy hozzájárultak. S ha ezeket mind átgondoltuk, döntsük el, mit szeretnénk ezután: magyarázatot? Teljes csöndet? Szakítást vagy megoldást?

Fotó: iStock.com/Dragan Radojevic

Fotó: iStock.com/Dragan Radojevic

Lehetőségek

Ha kellőképpen lenyugodtunk, és van már egy forgatókönyv a fejünkben, akkor álljunk oda a párunk elé, s higgadtan beszéljünk át mindent. Fontos, hogy ne ordítozzunk, és ne dühből hozzuk meg a döntéseinket. Amennyiben ő azt érzi, szerelmes és menni akar, akkor igazából nincs mit tenni, még akkor sem, ha vannak közös gyerekeink. Ha menni akar, menjen, kár visszatartani, zsarolni, pláne fenyegetni, ebből soha nem sül ki semmi jó. Ha viszont mi érezzük azt, hogy innentől kezdve nem tudunk tovább együtt élni vele, akkor küldjük el, vagy cuccoljunk mi, hiszen ennek a kapcsolatnak a továbbiakban nincs értelme. Nem lehetünk együtt valakivel, akit nem tisztelünk, nem becsülünk, sőt már meg sem bízunk benne.

Ám ha mind a ketten szeretnénk megmenteni ezt a kapcsolatot, mert még szeretjük egymást, akkor feltétlenül dolgoznunk kell azért, hogy helyrejöjjön, s mindkét félnek egyforma erőbedobással, nem lehet csak a megcsalt félre hárítani a munkát, együtt, közösen kell újra felépíteni a bizalmat és adott esetben a kapcsolatot is. Nem szégyen szakember segítségét kérni egy ilyen helyzetben, keressünk fel bátran egy pszichológust, terapeutát vagy mediátort.