Egészség

A legjobb anyagcsere-felpörgető ételek

A metabolizmus, vagyis anyagcsere az a biokémiai folyamat, amikor a szervezetbe bekerülő, vagy ott raktározott anyagok lebomlanak, átalakulnak más anyagokká, ezáltal megtermelik a szervezet számára szükséges energiát.

Azonban mindenkinél más ütemben zajlanak ezek a folyamatok, s ahhoz, hogy felgyorsítsuk, megfelelő minőségű táplálékot kell bevinni, mozogni kell rendszeresen és elegendő mennyiségű folyadékot kell inni. Jó hír azonban, hogy ezeken kívül is léteznek olyan ételek, melyek képesek felgyorsítani a szervezetünkben végbemenő lebontó folyamatokat, így sokkal hamarabb indul meg a fogyás.

Erős paprika

Egyes tanulmányok szerint a csípős, az igazán csípős ételek képesek akár 25%-kal felgyorsítani az emberi test anyagcseréjét, méghozzá a kapszaicin nevű anyagnak köszönhetően, mely befolyásolja a vér keringésének sebességét, és ezáltal a szervezet gyorsabban égeti el a tápanyagot.

Teljes kiőrlésű gabona

Ma már szinte minden diéta alapeleme a gabona, azok közül is főként a teljes kiőrlésűeket szokták ajánlani: búzát, zabpelyhet, rizst és a kukoricát. Ezek ugyanis olyan tápanyagokat és összetett szénhidrátokat tartalmaznak, melyek felgyorsítják az anyagcserét azáltal, hogy stabilizálják az inzulinszintet.

Fotó:Pexels/CCO License

Fotó:Pexels/CCO License

Brokkoli

Talán nem a kedvenc zöldségünk, mégis érdemes gyakran fogyasztani, ugyanis kitűnő kalciumforrás, mely szintén gyorsítja a szervezetben lezajló folyamatokat, ugyanakkor gazdag A-, C- és K-vitamin-lelőhely. A legjobb méregtelenítő étel, ami csak létezik.

Kávé és a zöld tea

A kávéról bizonyára mindenki tudja, hogy képes reggelente felpörgetni az anyagcserét, de ugyanilyen hatékony a zöld tea is, még ha nem is ennyire gyors. Érdemes olykor-olykor kipróbálni reggeli italként, kevésbé készíti ki a gyomrot.