Egészség

Természetes módszerek a megfázás ellen

Eléág felszállni a buszra, dolgozni járni a kollégák közé, vagy picit megázni, és máris jön az orrfolyás, a tüsszögés, torokfájással és lázzal megspékelve. Az orvosnál meg kiderül, hogy az antibiotikumnak nincs értelme, ez kérem, megfázás, majd elmúlik... Köszi! Inkább előzzük meg, amit csak lehet!

Folyamatos segítség

Az immunrendszer erősítése, a vírusok elleni küzdelem nem egynapos történet. Heteknek, hónapoknak kell eltelnie, mire szervezetünk megerősödik az adott vitaminoktól vagy más szerektől. Ezért csodát nem várhatunk még az ezer miligrammos C-vitamintól sem, és nem kerülnek el a bacik, ha már három egész napja tömjük magunkba a grapefruitmagot. Időre van szükség, mire akármilyen megelőző módszer bombabiztos védelmet nyújt, ezért kitartónak kell lennünk, és hagyni a szervezetet feltöltődni. Persze az sem mindegy, hogy mivel történik az a feltöltődés…

Fotó: iStock.com/AlexRaths

Fotó: iStock.com/AlexRaths

Mit válasszunk?

Olyan sok immunerősítő létezik a piacon, hogy csak kapkodjuk  a fejünket, és fogalmunk sincs, melyiket válasszuk. Vigyük haza az összeset? Szerencsére nem kell, mivel lenne köztük jó pár olyan termék is, aminek csak a neve hangzatos, igazából nem ér nagyon semmit. Ilyen például a multivitamin – nagyon jó lenne, ha egyetlen tablettával letudhatnánk az egészséges életmódot, de az összeállított vitaminokból és ásványi anyagokból sok fel sem tud szívódni – köztük elsőnek a vírusölő hatású cink, ami egyedül szeret a szervezetbe kerülni, és bármilyen más anyag jelenlétében makacsul ellenáll. A magnézium és a kalcium felszívódása is érdekes és bonyolult folyamat, érdemes szakértő tanácsát kikérni arról, milyen multivitamint szedjünk, ami tényleg használhat is, a cinket pedig mindenképpen külön szedjük minden mástól! A különböző kivonatok, csodakészítmények vásárlása esetén is előbb nézzünk utána, tényleg hatásos-e az adott termék, és milyen koncentrációban van jelen a jótékony anyag.

Kezdjük a hasunkkal!

Az immunerősítést kezdjük a beleinknél: ha felborul a béflóránk, akkor bizony nem kerülnek el a betegségek. Itt is sokféle termékből választhatunk, keressük a magas csíraszámot és a jó baktériumok előanyagait tartalmazó étrendkiegészítőket! Ezeket sem árt hetekig szedni, ha szükséges, és ismétlő kúrákat tartani a tél folyamán. Sokan használják ezen kívül a bíbor kasvirág, azaz az echinacea kivonatát, ezt is ki kell tapasztalni, nekünk beválik-e. Ugyanez igaz a grafruitmag-olajról, amit ha nem az alkoholos, mindenféle kemikáliákkal dúsított verziójában, hanem természetes formájában vásárlunk meg, akkor még jótékony hatásait is élvezhetjük. A D-vitamin pótlásáról sem szabad elfeledkeznünk, ehhez a legjobb módszer a D-vitaminnal kiegészített mélytengeri (nézzük meg alaposan a forrást!) halolaj, ami így a szükséges ómega-3 zsírsavakkal is ellátja a szervezetünket – ez segít szebbé tenni a bőrünket, erősíteni az immunrendszerünket, és kicsit felturbózni mindennapi munkába belefáradt agyunkat és szemünket is. Nagyon jó hatással lehet a szervezetre még a propoliszos méz és a méhpempő is – utóbbi ugyan drága, de ha kúraszerűen fogyasztjuk, tényleg beválik.

Fotó: iStock.com/AlexRaths

Fotó: iStock.com/AlexRaths

Immunerősítők a természetből

A hidegen áztatott csipkebogyótea adja a legjobb fajta C-vitamint, a homoktövisvelő is nagy segítséget nyújt, de ott a hagyma, amiből teát készítve könnyen kigyógyulunk a köhögésből, a fokhagyma, ami szintén küzd a kórokozók ellen, a kivi, ami egymaga 100 mg C-vitamint tartalmaz, az immunerősítő csalántea is, és a polifenol-tartalmánál fogva az egyik legerősebb megfázásűző szer, a bodorrózsa.