Egészség

Előzzük meg a rettegett fülgyulladást!

Az őszi időszakban a gyerekek kedvenc „csemegéje” a jó kis kétoldali fülgyulladás. Nem mindig jár lázzal, nem könnyű észrevenni, és sajnos gyógyítani sem. Marad a megelőzés; ehhez mutatunk néhány tippet!

Miért alakul ki a fülgyulladás?

Óvodás korban minden második beteg gyermeknél előfordul legalább egyszer középfülgyulladás. Ha a fülkürt anatómiája olyan – márpedig a kisebb gyerekeknél általában olyan –, akkor hajlamos lehet a betegségre. Emellett kiváltó ok lehet még az átlagosnál nagyobb orrmandula, ami gyakran begyullad. Minél rosszabbul szellőzik a fül dobürege, annál gyorsabban alakul ki gyulladás, ami pedig a szellőzőjáratokat dugíthatja el, azaz a túl nagy orrmandula, esetleg az orrpolip és a takony. Mindemellett az oly gyakori torok- és mandulagyulladás is nagyon könnyen ráhúzódik a kis fülekre.

Fotó: iStock.com/ TatyanaGl

Fotó: iStock.com/TatyanaGl

De mit tehetünk, ha már kész a baj?

Ha a gyerkőc a fülét fájlalja, mindenképpen vigyük orvoshoz, akkor is, ha nem lázas, mert akár a hányás, hasmenés is lehet fülgyulladás tünete. A legtöbb esetben antibiotikumot ad az orvos, de fülcseppekkel és egyéb módszerekkel a betegséget antibiotikum nélkül is át lehet vészelni. A legjobban akkor járunk, ha megpróbáljuk megelőzni a kialakulást!

Orrpucolás felsőfokon

Ahhoz, hogy minél ritkábban legyen a gyereknek fülgyulladása, erősítenünk kell az immunrendszerét, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. Ezen túlmenően pedig meg kell tanulnunk kezelni a taknyosságot. Kisgyermekeknél használjuk az orrszívó porszívót, vagy annak elektromos változatát, akkor is, ha a gyerek gyűlöli. A tengeri sós orrspray-k segítenek fellazítani a váladékot, és már kicsi kortól alkalmazhatók. A nagyobb gyerekek sem tudnak mindig helyesen orrot fújni, erre külön meg kell tanítanunk őket. Még így is maradhat váladék az orrüregben, főleg, ha az orrmandula is érintett a megfázásban. Ekkor, ha a gyerkőc már kinőtte az orrszívókat, jöhet az orrmosás. Lehet kapni különféle készülékeket hozzájuk való sóval, és ha betartjuk a higiéniás szabályokat, akkor felére rövidíthetjük a taknyos időszakot. A váladékot hatékonyan ki tudjuk mosni az orrüregből, a fül szellőzni tud, és könnyebben gyógyul – vagy meg sem fertőződik.

Ha elhanyagoljuk a gyerek középfülgyulladását, és a dobhártya már nagyon kidomborodik, még ma is előfordul, hogy fel kell szúrni a beteg fület, de az általános gyakorlatban szerencsére már egyre ritkábban folyamodnak ehhez az ijesztően hangzó és fájdalmas eljáráshoz. Amit még javasolni szoktak a „füles gyerekeknek”, az az orrmandula eltávolítása: hároméves kortól, ha a szakember indokoltnak tartja, egy kétnapos kórházi tartózkodással megszabadulhatunk a folyamatos fertőzések egyik nagy forrásától.

Fotó:iStock.com/Goodluz

Fotó:iStock.com/Goodluz

Zsófi, egy „füles gyerek” anyukája így előzi meg a bajt:

„Mivel a lányomnak rengetegszer volt már fülgyulladása, minden megfázásnál startra készen állok. Sapka mindig van nálunk, lehetőleg olyan, amit az áll alatt meg lehet kötni. Megtanítottam orrot fújni a gyereket, de így is sokszor rá kell szólni, hogy fújjon, mert hallani a hangján, hogy tele van az orra. Sajnos gyakran telnek el hetek, mire gyógynövényes cseppekkel feloldom a hurutot, de általában sikerül. Ha köhögés is van a palettán, akkor hagymateát főzök. A nagy mumus azonban a makacs nátha, amit csak orrmosással tudok kezelni, szerencsére a lánykám már hozzászokott. Alvás előtt nyálkahártya-összehúzó orrspray-t kap, és csak hason alhat, hogy éjjel ne a garatjára menjen az, ami visszacsurog az orrából. Fülgyulladás elleni csepp is mindig van nálam, a kövirózsával az orvos tanácsára nem mertem próbálkozni. Ha taknyos, nem engedem közösségbe, mert folyamatosan fenntartja a fertőzést, másoknak is átadhatja, és ha félig meggyógyult, rögtön visszafertőződik. Bár amióta kivették az orrmanduláját, évente maximum kétszer kap fülgyulladást, ami a mi esetünkben nagyon jó arány. Ja, és minden nyáron, nagyobb fürdés után gyógynövényes fülspray-t használunk, mert a bent maradó víztől is kapott már fülgyulladást a nyár közepén is…”