Otthon

Szabályok az újszülött első látogatásakor

Ha újszülötthöz megyünk látogatóba, vannak bizonyos íratlan szabályok, melyeket illik betartani. Inkább legyünk túl óvatosak, mintsem a mi lelkünkön száradjon egy esetleges fertőzés.

A kisbabák immunrendszere még teljesen fejletlen, gyakorlatilag még nincs is nekik, ezért extra óvatossággal lehet csak a közelükbe menni. Persze előbb-utóbb találkozniuk kell bacikkal, de azok inkább ne a mieink legyenek.

Mikor?

Az első hat hétben még csak a róla posztolt képeket nézegessük, ha nem tartozunk a nagyon szűk rokonságban. Ez a gyermekágyas időszak, gyógyulnak még az anyuka sebei, s még szokják egymást az új család tagjai, félő, hogy ilyenkor csak teher lenne egy vendég érkezése mindenkinek.

Kézmosás

Érkezéskor az első dolgunk a kézmosás legyen, ha van kitéve fertőtlenítőszer, használjuk azt is! Mindenképpen vegyük le a cipőnket, bármit mondanak is a házigazdák! Ha van kisgyerekünk, pláne ha közösségbe jár már, őt az első időkben hagyjuk inkább otthon.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Dajkálás

Sok anyuka nem szereti, ha emelgetik, fogdossák az újszülöttjét, ezért mindig kérdezzünk rá, mielőtt hozzáérnénk, s ne sértődjünk meg, ha nemleges választ kapunk! A puszikat pedig jobb, ha elfelejtjük, bármilyen édes is legyen a csöppség.

Gyanú

Amennyiben meg vagyunk épp fázva, vagy valami lappangó betegség gyanúja merült fel, mindenképpen halasszuk el a látogatást! Még ha nem is tudunk róla, akkor is rengeteg bacilust hordozhatunk, hát még ha a tüneteket is produkáljuk! Senkinek sem szabad veszélyeztetni egy ilyen törékeny kis szervezet egészségét!