Stílus

Fenntartható stílus: a zöld a legújabb divat!

Stílusos gardróbunk megalkotásához ideje figyelembe venni még egy tényezőt: legyen zöld!

Persze most elsősorban nem a színére gondolunk, bár a Pantone szerint 2017 éve a kel lesz, tehát ha véletlenül bár bevásároltunk pár zöld darabot, hordhatjuk nyugodtan. A figyelmet most inkább arra szeretnénk felhívni, hogy a környezetünk iránti tudatosságot már ruhásszekrényünk is tükrözheti. Íme pár tanács, hogyan lehetünk mindig naprakészek és stílusosak, óvhatjuk Földünket, és állhatunk ki a fenntartható jövő mellett.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Kutassunk!

Gondoltuk volna, hogy az Egyesült Államokban évente 14 millió tonna textilt dobnak a kukába? És hogy a textilipar évi 908 ezer tonna vegyi anyagot használ fel? A legtöbb gyár a Távol-Keleten található, így az onnan történő szállítás plusz terheket ró a Földre. Első lépésnek már az is szuper, ha tudatában vagyunk ezeknek a számoknak – és egy kicsit megrettenünk tőle, hogy például kényelmes cicanaci-kollekciónk születésének hátterében mi áll. A második lépés, hogy elkezdünk kutakodni olyan márkák után, akik számára fontos a környezetvédelem. Több fast fashion lánc is szokott kiadni környezetbarát kollekciót, érdemes ezekből szemezgetni!

Minőség a mennyiség előtt

A másik kiváló megoldás, ha hazai tervezők munkáit választjuk, így garantált, hogy emberbarát környezetben készülnek a ruhák, és a szállítással járó károsanyag-kibocsátás miatt sem kell fájjon a fejünk. Persze ez egy költségesebb megoldás, de az is biztos, hogy ezek a darabok egyediek, stílusosak, és gardróbunk igazi ékei lehetnek hosszú éveken keresztül.

Turkáljunk!

Ha az előző opciót nem, vagy csak limitált mértékben engedi pénztárcánk, akkor vegyük célba a turkálókat! Ez önmagában újrahasznosítás, hiszen az itt történő vásárlással újra felhasználjuk a ruhákat, amiket valaki egyszer már leselejtezett. A turkálás ugyan gazdaságos megoldás, viszont elég időigényes, így kényelmes cipőben és sasszemmel felfegyverkezve induljunk útnak!

Vigyázzunk a ruháinkra!

Ne vegyük félvállról a mosási utasításokat! Igenis igyekezzünk színek szerint mosni, a kényes darabokat tegyük mosózsákba, és használjunk kímélő mosószereket – ezzel jelentősen meghosszabbíthatjuk darabjaink élettartamát.

Találjuk meg a stílusunkat!

Ha sikerül megtalálni azt a stílust, amit valóban magunkénak érzünk, azokat a színeket, amik jól állnak nekünk, és egymással könnyen kombinálhatjuk őket, akkor nem kell minden évben teljesen lecserélni ruhatárunkat az aktuális divat szerint. Elég lesz egy-egy új darabra beruházni, és nem fogunk elcsábulni az aktuális divat lehetetlen darabjaira, mert tudjuk, úgyis csak a szekrény mélyén porosodna. Ez egyben költség- és környezetkímélő megoldás.

Hosszú távú gondolkodás

És végül: ha e cikk elolvasása után feléled bennünk a vágy, hogy zöld gardróbunk legyen, ne hagyjuk, hogy ez a láng kihunyjon az első szezonközepi leárazás láttán! Gondolkodjunk hosszú távon, fektessünk be időtálló darabokba, és tartsuk szemünk előtt a fenntartható jövő képét, hiszen ez az egyetlen járható út az emberiség számára.