Egészség

Bármit (t)eszünk, a testünk rögtön reagál

Aki az életében legalább egyszer belevágott a tudatos életmódba, vagyis odafigyelt az étrendjére és még a rendszeres testmozgás is a hétköznapjai részévé vált, az jól tudja, hogy bármit is (t)eszünk, a testünk azonnal reagál.

Valószínűleg mindannyian kipróbáltunk már valamilyen diétát vagy fogyókúrát az életünkben, és ilyenkor napról napra vagy hétről hétre izgatottan álltunk, állunk a mérlegre, vagy vizslatjuk magunkat a tükör előtt állva, hogy honnan ment le az az egy kiló, vagy éppen hová szedtünk fel kettőt, a combunk mintha vékonyabb lenne, a hasunk viszont nagyobbnak tűnik, a karunkra még edzeni kell, de egyébként rendben van, haladunk a kitűzött cél felé.

Fotó: iStock.com/Eziutka

Fotó: iStock.com/Eziutka

„Az vagy, amit megeszel”

De belegondoltunk-e már valaha abba, hogy mi mindent művelünk a testünkkel, amikor belevágunk egy diétába, vagy ellenkezőleg: abbahagyjuk és válogatás nélkül eszünk mindent? Ha elkezdjük boncolgatni a szinte már közhelyessé vált mondatot, miszerint azok vagyunk, amit megeszünk, sokféleképpen lehet értelmezni. Általában úgy szokták, hogy ha egészséges ételeket veszünk magunkhoz, akkor egészségesek vagyunk/leszünk, ha nem, nem. Egy kicsit kitágítva ezt az értelmezést egy saját történetet mutatnánk be.

„Egy diéta során kipróbáltam a vega, majd a vegán étrendet. Illetve vegyítettem a kettőt. Lefogytam, szépen haladtam a kitűzött cél felé, de a nyakamon egyre több pattanásszerű kiütés jelentkezett. Gondolkoztam, mi lehet az oka, eszembe jutott, hogy talán a pajzsmirigyem… Rákerestem, a cikkekből megállapítottam, hogy valószínűleg halra van szüksége a szervezetemnek. Visszahoztam az étrendembe a halat és csodák csodájára eltűnt az összes kiütés!” – mesélte Kriszta.

Ez persze nem törvényszerű jelenség, de a fiatal lány teste, szervezete szinte rögtön jelezte, hogy mire van szüksége (nem feltétlenül a halra, de a halban (is) megtalálható ómega-3 zsírsavra), viszont ugyanígy jelez, amikor elváltozások jelennek meg a körmünkön, amikor pattanás lesz az arcunkon, amikor megduzzad a lábunk.

Jojójelenség és szálkásítás

És a testünk természetesen reagál arra is, ha túl sok zsírt vagy cukrot viszünk be, illetve ha hirtelen megvonjuk a megszokott szénhidrátmennyiséget. Bizonyára többen találkoztak már az úgynevezett jojójelenséggel, amikor teltebbek vagyunk, aztán lefogyunk, majd vissza, és ez így megy hosszabb-rövidebb időn keresztül, a testünk pedig alkalmazkodik. Engedi a zsírpárnák megjelenését, majd ha azok eltűnnek, a bőrünk is visszahúzódik – persze nem a végtelenségig, mert idővel sajnos veszít rugalmasságából, de tartja a ritmust, követi az életmódunkat, alkalmazkodik hozzánk.

Fotó: iStock.com/ sasimoto

Fotó: iStock.com/sasimoto

A testépítők pedig profi módon kitanulják, hogy mit kell enni, hová kell erősíteni ahhoz, hogy olyan legyen a testük, amilyet szeretnének. Az étrendjüket és az edzéstervet is eszerint állítják össze, a testük pedig engedelmeskedik, izmosodik, szálkásodik, egyre formásabbá válik. Vagyis mindenkinek a maga döntése, hogy mit tesz a testével, hogy mire kényszeríti, mit vár el tőle, mit szeretne elérni – vagy hagyjuk, hogy reagáljon az étrendünkre és a reakciót vagy figyelembe vesszük, vagy nem.