Stílus

Két kávé és egy gekkósimi rendel! Állati élmény – Zoo cafe a város közepén

Van egy misztikus hely a város közepén, ahol nemcsak kávét és süteményt kaphat az éhes vándor, de még sosem látott kisállatokkal is barátkozhat, persze csak ha bátrabb, mint amilyenek mi voltunk, és meg meri simogatni a leopárdgekkót, a királypitont vagy éppen az afrikai fehérhasú törpe sünt.

De persze ne csak az amúgy veszélytelen egzotikus állatokra számítsunk, hiszen van itt házimacska, papagáj, és még egy beszélő öreg kakadu is. Karalyos Réka, a belvárosi Zoo Café üzletvezetője mutatta be nekünk ezt a különleges kávézót és az állatokat. A hely az év nagy részében nyitva van, fogadja a látogatókat 0–99 éves korig. Gyakran tartanak itt szülinapi zsúrokat, céges csapatépítőket és egyéb különleges rendezvényeket is, hiszen igazi kuriózumnak számít egy olyan kávézó, ahol kézbe lehet fogni az állatokat.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Pont két éve nyitotta meg a kapuit az Európában is egyedülálló hely, itt az állatok és a vendégek, főleg a kíváncsi gyerekek kávézás, teázás és sütizés közben közelebbről is megismerkedhetnek egymással. Cél az ismeretterjesztésen túl a felelős állattartás bemutatása; idegenvezetőnk, Réka maga is rajong az állatokért, az összes kis lakót kézbe veszi, szeretgeti őket, és nem tudunk olyan kérdést feltenni neki, amire ne tudna azonnal válaszolni.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Néhány szigorú szabályozásnak azonban még nekik is meg kell felelniük, például a konyhába soha, semmilyen körülmények között nem teheti be állat a lábát, valamint érthető okokból meleg ételt nem szolgálhatnak fel a kávézóban. Minden asztalon fertőtlenítő van, melyet belépéskor és távozáskor is ajánlott használni.

Az állatok egy része szabadon van, de nem kell megijedni nem a kígyók, hanem az öt hatalmas maine coon macska és a gyönyörű papagájok. Az állatok természetesen kifogástalan körülmények között élnek, szakszerűen vannak gondozva, s ha megunták a sok simogató kezet és a szülinapi ricsajokat, akkor elvonulhatnak a szanatóriumba, azaz az állatok vetésforgóban élnek ott, akik elfáradtak, mennek pihenni egy védett helyre, s jönnek helyettük a pihent kis barátok.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Főleg kisgyermekeseknek ajánljuk a helyet, mert nyilván az lesz a legmenőbb az évfolyamban, aki egy ilyen helyen tartja a születésnapi zsúrját. A gyerekzsúrok vagy összejövetelek zoopedagógus segítségével, állatokkal történő fotózásokkal, állatbemutatóval és egyéb interaktív programokkal kerülnek lebonyolításra. Szakavatott állatgondozók segítik az eligazodást, akiktől bátran lehet kérdezni, az asztalokhoz viszik a kis kedvenceket, s ha mindenki kijátszott magát, visszaviszik őket a helyükre, vagy mennek tovább turnézni a következő asztalhoz. Igazi rocksztárok!

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Az állatok is szeretik egymást, itt a macska és a madár nem ősellenség, és a csincsilla is csak játékból harapja meg a gekkó farkát. De a nyúl, a tengerimalac, a teknős, a kaméleon is megfér egymás mellett. Yago, a papagáj igazi kis szeretetgombóc, habár nem beszél, mint a kakadu, mégis olyan, mintha mindent értene.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

És ugye azzal mindenki tisztában van, hogy az állatok közelsége nyugtatóan hat az emberi szervezetre, segít megbirkózni a stresszel és leküzdeni a depressziót. Igen, még a piton is.