Egészség

Edzéstippek otthoni tornázóknak

Otthon edzeni több szempontból is nagyon takarékos ötlet: időt spórolunk azzal, hogy nem kell elmennünk az edzőterembe, megspóroljuk az aerobikóra árát és a menő sportruhákat is, hiszen otthon egyedül vagyunk. Szerencsére ma már szuper eszközöket is beszerezhetünk az otthoni tornához, a videomegosztók pedig hemzsegnek az ingyenes online edzésektől.

Azonban épp ezen előnyei miatt könnyen belefuthatunk pár hátrányba is, amit érdemes tudatosítanunk ahhoz, hogy kiküszöbölhessük.

Fotó: Pexels/ Picjumbo

Fotó: Pexels/ Picjumbo

Helyes forma

Nem hiába piszkálnak minket az edzők, hogy fekvőtámasz közben tartsuk egyenesen a törzsünket, és guggolásnál ne menjenek a térdeink a bokánk elé! Ha egy gyakorlatot helytelenül végzünk, akkor annak hosszú távon súlyos következményei lehetnek, különösen, ha súllyal végezzük őket: lesérülhet a derekunk, térdünk, csuklónk, és utána mindenfajta sportolást megnehezítenek ezek a problémák. Ezért csak akkor eddzünk otthon, ha biztosak vagyunk benne, hogy képesek vagyunk helyesen végezni a gyakorlatokat! Ha nem, akkor először érdemes befektetni pár hónap személyi edzésbe, hogy megtanuljuk koordinálni a testünket, és ezzel hosszú távon egészségünket, épségünket őrizzük meg.

A kényelem átka

Még ha tudjuk a gyakorlatok helyes elvégzésének módját, az otthoni edzés során könnyen ellustulhatunk. Úgysem lát minket senki felkiáltással lecsalunk négy kitörést, telefonunkat nyomkodjuk plankelés közben, és ezzel szép lassan értelmetlenné válik az otthoni edzés… Értsük meg, hogy ez nem kötelező rossz, amit valaki más kedvéért kell csinálnunk. A sportot saját magunkért űzzük – ha csináljuk, csináljuk rendesen!

Hagyjuk a tükröt!

A fitnesztermek fala általában tükörrel van fedve, hogy a sportolók láthassák, hogy végzik a gyakorlatokat, és kijavíthassák a rossz tartást. Ezért ha otthon edzünk, akkor is hajlamosak vagyunk a tükör elé telepedni fitneszszőnyegünkkel, azonban a tapasztalatok szerint ez csak eltereli a figyelmünket. A gyakorlatok helyett ugyanis inkább arra koncentrálunk, mi nem tetszik magunkon: túl vastag a combon, mikor megy már le egy kevés a pocakomból… És hirtelen azt sem tudjuk, hol tartottunk a súlyemelésekben.