Egészség

Mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha nem tudunk elaludni?

Ahogy az ember korosodik, egyre nehezebben tud elaludni, és egyre korábban ébred reggelente. Sokan küzdünk ezzel a problémával, és sajnos nem mindig a megfelelő eszközökhöz nyúlunk annak érdekében, hogy segítsünk magunkon.

Ha a probléma régóta fennáll, és megnehezíti a mindennapjainkat a kialvatlanság, legtöbben feliratunk a háziorvossal egy enyhe nyugtatót vagy altatót, s máris elintézettnek tekintjük a problémát, holott érdemes lenne előbb kipróbálni pár kevésbé drasztikus módszert.

Kütyük

Elalvás előtt harminc perccel már ne nézegessünk se tabletet, se telefont, se tévét, az agyunk így nem tud kikapcsolni, holott kellene neki elalvás előtt egy 30 perces levezetés. Helyette inkább beszélgessünk a párunkkal, vagy olvassunk ez jó könyvet. S egy órával a tervezett lefekvés előtt már kapcsolgassuk le a lámpákat, s inkább csak hangulatvilágítás legyen az otthonunkban.

Zene

Hallgassunk relaxációs zenét, mely segíti ellazítani az izmainkat. Ha még így sem megy az elalvás, próbáljunk meg mindent kizárni, elengedni a gondjainkat. Nehéznek tűnik, de tanulható, csak sokat kell gyakorolni, adjunk időt magunknak.

Tea

Fogyasszunk el egy pohár gyógyteát, leginkább citromfüvet. Maga a rituálé is nyugtat, valamint a meleg ital is lelassítja a szervezet működését.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Felkelés

Minden reggel keljünk fel azonos időpontokban, akkor is, ha szabadnaposok vagyunk, és akkor is, ha hétvége van. Ez a rendszeresség segíthet abban, hogy agyunk hozzászokjon az időpontokhoz, és a megfelelő ponton kikapcsoljon.

Ne alkoholt!

Habár látszólag jó módszer alkohol inni lefekvés előtt, hiszen könnyebben és mélyebben fogunk aludni, ám tanulmányok azt igazolják, hogy az agyunk nem tudja rendesen kipihenni magát, és másnap sokkal fáradtabban fog ébredni.