Almát eszem…
Amíg a nyári almák szedési és fogyasztási ideje egybeesik, addig a késői érésű – különösen a téli – fajtáknál két különböző érettségi időt, szedésit és fogyasztásit különböztetünk meg. Az érési időkben különösen a téli almák esetében van jelentős eltérés – hívják fel a figyelmet a Nébih szakemberei.
Az alma utóérő gyümölcs. A megfelelő időben szedett téli alma jól tárolható, és a tárolás során érik be és válik igazán ízletes, élvezhető gyümölccsé: megváltozik az alapszíne, puhább és édesebb lesz a húsa.
Ropog a fogam alatt…
A fogyasztási érettség állapotát viszonylag könnyű megállapítani. A legkézenfekvőbb házi módszer a gyümölcs ízlelése, tapintása.
Nem jöttél el…
Jóval nehezebb meghatározni az optimális szedési időt. A túl korán szedett alma minősége gyengébb lesz, és elmarad az érés vége felé tapasztalható súlygyarapodás. A késve betakarított alma veszít tárolhatóságából, és negatívan hathat a következő évi termésmennyiségre. A gyümölcshullásra hajlamos régebbi fajtáknál ez jelzi a szedés megkezdésének legkésőbbi időpontját.
Neked egy sem maradt…
Házikertben is könnyen elvégezhető és viszonylag megbízható képet ad az érési folyamatról a keményítőpróba. Mindösszesen egy kés és jódoldat szükséges hozzá. Alapja, hogy a jód redukálja a keményítőt, amelynek során az elbarnul. A kettévágott almára jódot öntve az éretlen, keményítőben gazdag részek jól láthatóan sötétbarnára, feketére színeződnek, míg az érett, magas cukortartalmú részek színe nem változik.
Általában „tigriscsíkos” állapotban szedjük tárolásra az almát, amikor a metszlap körülbelül 50%-át festi meg a jódoldat véletlenszerű mintázattal. Figyelhetjük még a magok barnulását, ami szintén az érési folyamat előrehaladásának jele.
Mással voltál…
- Mindig a fajtára jellemző alakú, méretű és színű gyümölcsöt szedjünk.
- A szedés során csak az egészséges, ép termést érdemes betárolni.
- Ügyelni kell, hogy kocsánnyal együtt, sértetlenül szedjük a gyümölcsöt.
- Érdemes 2-3 ütemben – ún. színelve – betakarítani a gyümölcsöt, hiszen a fa koronájának különböző részein eltérő érettségű gyümölcs található. A színelve szedés előnye, hogy a fán maradó gyümölcs több helyhez, napfényhez jut.
- Mindig a korona alsó és külső részén kezdjük a szedést, ügyelve a fán maradó termésre is.
- Lehetőleg száraz időben végezzük a betakarítást, a nedves gyümölcs könnyebben romolhat.
Kiürült a kosár
- A tárolásra fénytől és fagytól védett helyett válasszunk, például pincehelyiséget. A legideálisabb, ha a hőmérséklet 2 és 5°C fok között van.
- A tárolóhelyiséget is érdemes előkészíteni. Ha a tárolóhelyiség felmelegedett volna a nyári hónapok folyamán, érdemes éjszakai szellőztetéssel lehűlését gyorsítani. A takarítást célszerű fertőtlenítéssel egybekötni, hogy a tárolás során esetleg romlást okozó gombákat, baktériumokat elöljük.
- A leszedett gyümölcsöt ne tartsuk a szükségesnél hosszabb ideig a tárolón kívül, mert a leszedett alma érése az állás közben gyorsul.
- A sorolva – azaz rekeszenként egymás mellett, egy rétegben elhelyezve – betárolt gyümölcs hosszabb ideig eltartható, mint az ömlesztve tárolt.
- Lehetőleg ne tároljunk téli almát és burgonyát együtt, mert felgyorsítják egymás érését: a gumók előbb csírázásnak indulnak, míg az alma utóérése gyorsul.
- Tárolás során folyamatosan figyeljük a gyümölcsöket: ha fonnyadást vagy romlást észlelünk, az már a tárolhatóság végét jelzi.