Csillagok

Mindenkinek más környezet szükséges ahhoz, hogy az életével elégedett legyen

A feng shui valójában Kína ősi metafizikai rendszerének egyik pillére. Egyike azoknak a területeknek, amelyek a testi-lelki egészségünket befolyásolják és segítik. Hatással van az ember lelkére és életére, de nem az általánosan, innen-onnan kiragadott ötletekkel. Univerzális tippek nincsenek, csak személyre szabott jóérzet.

A feng shui a szűkebb környezetünk hatásairól tartalmaz ismeretanyagot ebben a rendszerben – magyarázza Demeter Anikó feng shui szakértő. – A mi értelmezésünkben úgy jellemezhetnénk, hogy egy mankó ahhoz, hogy belső és külső világunkat harmóniába hozzuk. Az autentikus kínai feng shui szabályokat ma már sokkal tágabb értelemben kell követnünk, hiszen az életvitelünk és a modern lakberendezési irányzatok megkövetelik ezt, viszont sokkal nagyobb lehetőséget is hordoznak magukban. Azt el kell hogy mondjam, a feng shui a közismert merev szabályainál jóval több. Az a rendszer, amivel én is dolgozom, a keleti és nyugati térrendezési irányzatok és szabályok összekapcsolásával biztosítja, hogy akár Európában és a mai lakberendezési elvekkel összehangolva személyre szabottan tudjuk létrehozni azt az otthont, ami az ott élőket támogatja. És itt nagyon fontos szerepe van a személyre szabásnak. Szerencsére mindannyian mások vagyunk, ezért mindenkinek más és más környezetre van szüksége ahhoz, hogy az életével elégedett lehessen. Ezért nincs értelme egy-egy feng shui tanács kiragadásának, mert az még önmagában nem fogja elhozni a várt eredményt. Az otthont és a benne élőket együttesen kell vizsgálni, és kialakítani a környezetet úgy, hogy az a térrendezési elveknek is megfeleljen.

Fotó: iStock.com/Naphat_Jorjee

Fotó: iStock.com/Naphat_Jorjee

A térrendezés azonnali csodákra képes

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a hálószoba átrendezésével jobbá válik az élete. De tényleg ennyire egyszerű lenne? Hogyan befolyásolja a feng shui az életünket? „Félreérthető lenne, ha azt mondanám, sehogy – folytatja a szakértő. – Ezért meg is magyarázom gyorsan. A térrendezés nem arra hivatott, hogy az életünkben csodát műveljen, vagy bármilyen módon befolyásolja az életünket. Sokkal inkább arra, hogy általa létrehozzuk azt a környezetet, ami nekünk erőt ad és segít, ezáltal mi legyünk képesek befolyásolni a saját életünket. Mondok egy példát: ha valakinek megromlott a kapcsolata, és azt gondolja, ha kiviszi a tükröt a hálószobából, rendeződni fog, akkor tévúton jár, és csalódni fog ebben a rendszerben. Fontosabb az, hogy a környezetet olyanná alakítsuk, hogy azokat a lelki okokat, amik miatt a kapcsolat idáig jutott, mindkét félnél orvosoljuk. Hiszen a problémák rendezésének – vagy épp a továbblepésnek is – ez az alapvető feltétele. A bennünket körülvevő tárgyak, formák, színek pszichológiai hatásuk révén képesek segítséget nyújtani abban, hogy lelkileg gyógyuljunk, fejlődjünk, vagy épp motiváltabbá váljunk. Ezáltal képesek legyünk az érett gondolkodásra, problémamegoldásra, adott esetben józanságra. Az, ha valaki otthonában a feng shui elvei alkalmazva vannak, nem garancia arra, hogy nem lesznek anyagi nehézségei, vagy élete végéig boldog párkapcsolatban fog élni. Arra viszont jóval nagyobb az esélye, hogy az életében előforduló akadályokat könnyebben vegye, és a megpróbáltatások lelkileg kevésbé törjék meg.

Vannak tévhitek, melyeknek jobb búcsút inteni. Elterjedt a feng shuiról egy nézet, miszerint szobrocskák kihelyezésével hatalmasat változtathatunk az életünkön. „Ezt szeretném megcáfolni. Ha egyetlen kínai szobrocska sem kerül ki a lakásunkba, az otthonunkat akkor is ki lehet úgy alakítani, hogy a ránk illő térrendezési elveknek megfeleljen. Viszont ezekben az esetekben a lakberendezési eszközök kell hogy a segítségünkre legyenek. A család jövőbeni életéről már tervezési fázisban sok dolog eldőlhet pusztán az alaprajzi elrendezésből adódóan.” Például a nappali-konyha méretének az aránya már felvázolja a nő és a férfi erőviszonyait a családban. De ugyanígy hatással vannak ránk az ajtóformák, a burkolatok, a színek, és az otthon képét meghatározó stílus is. Azt tudnunk kell, hogy nincs olyan, hogy jó vagy rossz otthon feng shui szempontból. Minden otthon jó, a kérdés az, hogy az ott élők jól érzik-e magukat, és elégedettek-e az életükkel.

A jól berendezett iroda motiválttá tesz

Az üzleti életre, vállalkozások működtetésére vonatkozóan is van kialakult térrendezési szabályrendszer. Például egy-egy logó képes előre mutatni a cég sorsát és fejlődési irányát. Vagy a munkahelyi környezet kialakítása nagyban befolyásolja a dolgozók hatékonyságát. A helyiségek berendezése, a színek, de még az asztal formája is támogatja vagy éppen gátolja egy-egy képesség kamatoztatását. Ezért lenne fontos, hogy a munkahelyi környezet kialakítását a szükséges képességek vagy épp az ott dolgozók életkori sajátosságai határozzák meg.

Fotó: iStock.com/TonTectonix

Fotó: iStock.com/TonTectonix

Az otthonunk a lelkünk tükörképe

Amikor egy ember helyzete kilátástalanná válik, minden lehetőséget megragad, hogy jobb irányba terelje az életét. Sokan ilyen lehetőségként tekintenek a feng shuira, és remélik, hogy a külső változás belső békét hoz. A kérdés már csak az, hogy mikor érkezik a várva várt javulás. „Közvetve azonnal. Mert a lelkünkben képes javulást hozni, ami által mi magunk válunk arra képessé, hogy az életünkben minőségi változást hozzunk létre. De azért azt tudni kell, hogy egyik napról a másikra ritkán vagyunk képesek mindent átalakítani az otthonunkban ezen szabályok szerint. És ennek nemcsak a kivitelezési idő szab korlátokat sokszor, hanem a lelki tényezők is. A környezetünk mindig szimbolizálja az aktuális életünket és mentális állapotunkat. Annak, ha megváltoztatjuk azt, természetes velejárója a belső átalakulás is. És ez bizony néha fájdalmakat és felszakadó sebeket is hoz magával. Mindenki olyan mértékben képes véghezvinni az átalakulást az otthonában, ahogyan a lelke átalakulását képes követni, vagy amennyire képes tudatosan megélni azt. Van olyan, hogy még nem tudjuk, merre szeretnénk menni, csak azt érezzük, hogy a jelenlegi életünk már nem kielégítő. Ilyenkor az otthonunkban is nehezebb a változtatás, mert a mennék is meg nem is csiki-csukija kivetül a fizikai környezetünkre is. És van olyan, hogy a lelkünkben már megindult egy változás, új irányt vesz az életünk. Ilyenkor akár az is megtörténhet, hogy egyik napról a másikra más otthont varázsolunk magunknak, mert a régit lelki és fizikai értelemben egyaránt el tudjuk engedni. No és van, amikor nem várjuk meg a változások szelét, hanem képesek vagyunk tudatosan formálni az otthonunkat annak érdekében, hogy céljainkkal harmóniába kerüljön.”