Otthon

Ingatlanvásárlás okosan!

Aki mostanában épp nem ingatlanvásárláson töri a fejét, az biztos, hogy épp eladni akar, az árak az egekben, pörög a piac. Nem árt azonban óvatosnak lenni, s odafigyelni pár apró, de fontos részletre.

Az egyik legnagyobb hazai ingatlankereső oldal segítségével most összegyűjtöttük a legfontosabb és főleg a leghasznosabb ismereteket, melyek segíthetnek eligazodni az ingatlanpiac sűrű sötét erdejében.

Fotó: iStock.com/BrianAJackson

Fotó: iStock.com/BrianAJackson

Eladó

Először is el kell dönteni, mi magunk szeretnénk értékesíteni a lakásunkat, vagy pedig egy profira bízzuk, azaz ingatlanosra. Ebben az esetben leveszi a vállunkról a hirdetés, a szervezés, adott esetben a mutogatás gondját is, cserébe viszont, ha eladásra kerül sor, övé a vételár 2-3 százaléka. Az ingatlanos segíthet még beszerezni a szükséges papírokat, ügyvédet felkutatni, és meghatározni a lehető legmagasabb piaci árat, nyilván neki is érdeke, hogy jól menjen el, annál több jutalékot kap majd.

Ha úgy döntünk, ingatlanos nélkül vágunk bele, akkor biztos, hogy a napunk nagy része a hirdetés és a telefonálgatás körül zajlik majd (valamint a hirdetésünkre jelentkező ingatlanügynökök lepattintása körül), egyezkedünk és rohangálunk, cserébe viszont akár több százezer forintot is spórolhatunk a végén. Érdemes egy-két dologban azonban mégis szakember segítségét kérni, például az ár meghatározásában egy értékbecslőjét: pár tízezer forintért megtudhatjuk, mennyi a lakásunk valódi piaci értéke, s így biztos, hogy nem fogjuk sem áron alul elkótyavetyélni, sem irreálisan magas összegen megrekedni akár hónapokra, évekre.

Gondolkodjunk a vásárló fejével, s igyekezzünk a számára legfontosabb információkat megosztani: írjuk le a környéket (a pontos címet ritkán teszik bele a hirdetésekbe, utca elég), részletesen mutassuk be a szűkebb környezetet, a társasházat, s a legfontosabb, hogy tegyünk fel minél több jó minőségű fotót és egy profi alaprajzot! Sok alaprajzkészítő online alkalmazást találhatunk szerte az interneten. Ne feledkezzünk meg az energiatanúsítványról sem, melyet minden eladó köteles bemutatni az érdeklődőknek.

Vásárlóként

Vásárlóként is felkereshetünk egy ingatlanügynököt, aki a segítségünkre lehet a lakás kiválasztásában, bár a legtöbben szeretik maguk felkutatni a leendő otthonukat. (Szuper lehetőség nyílik erre például a munkahelyünkön, pláne, ha senki nem lát rá a monitorunkra.) Vásárlóként a mi feladatunk az is, hogy az adásvételi szerződés elkészítésére megbízzunk és kifizessünk egy ügyvédet.

Ha azt érezzük, megtaláltuk a leendő otthonunkat, érdemes pár dolognak azért utánanézni:

  • Kérdezzünk rá, pontosan hány tulajdonosa van a lakásnak.
  • Magánszemély vagy cég-e az eladó?
  • Van-e rajta valakinek haszonélvezeti joga?
  • Kérjük el a tulajdoni lapot, vagy akár online is lekérdezhetjük pár ezer forintért cserébe.
  • Ha társasházban lévő lakást szeretnénk megnézni, mindenféleképpen beszéljünk a közös képviselővel, kérdezzük meg, nincs-e a lakáson közösköltség-tartozás, kérdezzük meg, milyen állapotban van a ház, mennyi tartaléka van, milyen felújításokat terveznek az elkövetkező években. Valamint ha kellőképpen a bizalmába férkőztünk, kifaggathatjuk, milyenek a ház lakói, van-e köztük nagyon hangos, vagy olyan, akinek sok a tartozása.

Hitel

Egy lakás megvásárlása nagy befektetés, mindent alaposan meg kell rágni és körül kell járni. Amennyiben hitelt is kell felvenni, menjünk el több bankba, ugyanis más-más konstrukciókat, futamidőt ajánlanak, s így ki tudjuk választani a nekünk legmegfelelőbbet. A legfontosabb, hogy sose vállaljunk be magasabb részletet, mint amit ki tudunk fizetni egy hónapban. Ne legyünk restek, ha van hozzáértő rokonunk vagy ismerősünk (bankos, ingatlanügynök, ügyvéd), akkor használjuk ki, és magyaráztassunk el vele minden apró részletet az ingatlanvásárlásáról.

Fotó: iStock.com/ gmast3r

Fotó: iStock.com/ gmast3r

Fontos, ha az első lakásunk megvásárlására készülünk, számolnunk kell az illetékkel is, amit a vételár egy meghatározott százaléka, ez jelenleg négy, ám amit részletekben is befizethetünk, ha külön kérvényezzünk. De érdemes ezzel mindenféleképpen előre kalkulálni, nem kevés pénzről van ugyanis szó.

Költözés

Jól gondoljuk át és szervezzük meg a költözést, hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, de higgyük el, rengeteg cuccunk van, még ha szépen elpakolva nem is látszik. Szerezzünk be dobozokat, zsákokat jó előre, és ha nincs autónk vagy kölcsön-teherautónk, meg kell bízni egy költöztetőcéget, akik cipekednek és vezetnek is helyettünk. Egyébként meg a költözés kitűnő alkalom arra, hogy megszabaduljunk az évek óta halmozódó, felesleges cuccainktól.