Csillagok

A világ legnagyobb rejtélyeire a modern tudomány se tudja a választ

Földünk hatalmas, tele misztikus építményekkel és jelenségekkel. Időről időre egyre többet tudunk meg a múltról, de számos esetben fogalmuk sincs a tudósoknak és kutatóknak arról, hogy egyes jelenségek a Földön milyen történettel rendelkeznek, miért és hogyan kerültek a bolygónkra.

A Voynich-kézirattal már foglalkoztunk éppúgy, mint a titokzatos gránitkövekkel, melyek az jövő nemzedékének szeretnének üzenni. Előbbi keletkezésének még a pontos évszázada sem tisztázott, nemhogy a nyelvezete és jelentése. De a misztikus jelenségek sora szinte végtelen. Íme néhány, melyek eredete még ma is bizonytalan, és titokzatosságuk lázban tartja a világot.

Fotó: iStock.com/boggy22

Taos, Új-Mexikó – Fotó: iStock.com/boggy22

A Taos-hümmögés

Egy új-mexikói kisváros, Taos arról vált híressé, hogy az arra járók egy bizonyos hümmögést, zümmögést hallanak, amit legtöbbször dízelmotor hangjához hasonlítanak. A jelenség érdekessége, hogy ezt a zajt csak emberi füllel lehet érzékelni, ugyanis a kutatók próbálkoztak mindenféle eszközzel bemérni a hangot, de egyik próbálkozás sem volt sikeres. A mai napig rejtély, hogy mi okozza a taosi hümmögést.

A Bermuda-háromszög

Ez az egyik legismertebb rejtély, és hétköznapi emberek is próbálnak rájönni a titkára. Ez a terület Miami, Bermuda és Puerto Rico között terül el, és arról híres, hogy tönkreteszi a különböző vezérlőrendszereket, illetve számos hajó és repülő tűnt már el ebben a térségben. Sokan sokféle módon próbálták már ezt magyarázni, volt, aki gázbuborékokról beszélt, mások földönkívüliekről, de senki sem tudja pontosan, hogy mi áll a különleges jelenség hátterében.

 

A Kryptos

Virginiában, a CIA-központ előtt áll egy szobor, melynek a felületén egy kódolt üzenet olvasható. Ezt a lenyűgöző alkotást Jim Sanborn készítette azért, hogy bebizonyítsa, minden dekódolható, ha mintákat és nyomokat használ az ember. A négy kódból hármat már feltörtek, de a negyediket eddig még senkinek sem sikerült. Egyelőre a legkiválóbb CIA-elmék sem tudták megfejteni, hogy mit jelent a negyedik felirat.

A moaik

Talán ez az elnevezés az emberek többségének semmit sem mond, de ha azt mondjuk, hogy Húsvét-szigeteki szobrok, akkor mindenki a fejéhez kap. A sziget lakói voltak a legügyesebb kőfaragók. Kezdetben sírboltokat készítettek, de később (a monda szerint) az elődök iránti tiszteletből kezdték el faragni a ma is látható szobrokat, vagy más néven moaikat. Bár tény, hogy remek munkát végeztek, de a mai napig tisztázatlan, hogy pontosan miért és hogyan csinálták ezeket a többtonnás monstrumokat. Tény, hogy a szobrok a sziget jelképeivé váltak.

Fotó: Wikipedia/Public Domain

Fotó: Wikipedia/Public Domain

A torinói lepel

A világ keresztény része nem rejtélyként tekint erre a lenvászon kendőre, mivel hiszik, hogy a lepel Krisztus képmását hordozza. A tudomány hívei persze szkeptikusabbak, de tény, hogy a 4,36 méter hosszú és 1,1 méter széles kendőn vérnyomok találhatóak, és olyan embert takarhattak le vele, akit a keresztre feszítéshez hasonló módon végeztek ki.

Atlantisz

Az elsüllyedt város. Ezzel a történettel először gyermekként találkozik az ember, de idővel rájön, lehet, hogy van valóságalapja. A híres filozófusok közül Platón foglalkozott a város történetével a legtöbbet, és állította, hogy egy természeti katasztrófa során az egész az Atlanti-óceánba süllyedt. Tanítványa, Arisztotelész szembeszállt vele, és ekkor kezdődött a máig véget nem érő vita: Atlantisz létezett-e, vagy sem? Időről időre feltűnnek emberek, akik az egyik vagy a másik oldalt támogatják, de úgy tűnik, egyelőre eldöntetlen a kérdés.