Csillagok

Álom, álom: kitalálom!

Olykor-olykor mindenki álmodik, még ha reggel nem is emlékszünk rá, de van, hogy annyira erősek voltak a képek éjjel, hogy még napok múlva sem tudunk szabadulni tőlük.

Vajon tényleg üzen az agyunk? Vagy csak a nappal látott képek keverednek benne, és így próbálja feldolgozni? Az biztos, hogy az embert már ősidők óta foglalkoztatja az álom és az álomfejtés tudománya, nem véletlen, hogy már a Bibliában is rögzítették: József például az egyiptomi király álmai megfejtésének köszönhette életét, hiszen előre megjósolta a hét bő és a hét szűk esztendőt.

De tényleg üzennek nekünk az álmaink?

Minden bizonnyal. Van olyan, amelyik teljesen egyértelmű, másokkal azonban dolgozni kell, meg kell őket fejteni. Az álmok tehát olyan ajándékok az univerzumtól, melyek olykor be vannak csomagolva, akár több rétegben is, de mindenképpen érdemes bajlódni velük, páratlan kincsre lelhetünk a rétegek alatt. Sőt, a minket foglalkoztató, gyötrő kérdésekre is választ kaphatunk, ha elalvás előtt koncentrálunk a problémára, és választ kérünk! Próbáljuk ki!

Forrás: Unsplash/ MindJournal

Forrás: Unsplash/ MindJournal

Nincs ebben semmi trükk és semmi boszorkányság, egyszerűen csak annyi a titok, hogy az agyunk éjjel is dolgozik, csak egy kicsit másképp: sokkal nagyobb teret kap a tudatalattink, az a rész kezd el működni, amit napközben sikeresen elnyomunk, azok a problémák törnek a felszínre, melyeket napközben, amikor ébren vagyunk, sikerül elfojtanunk. Érdemes egy pici füzetet tartani az ágyunk mellett, álomnaplót, melybe ébredés után azonnal feljegyezhetjük, mire emlékszünk az álmunkból: ne egyből a telefonunk után nyúljunk, adjunk magunknak pár percet arra is, hogy feldolgozzuk az éjszaka eseményeit!