Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Csillagok

Őrület és tehetség kéz a kézben jár?

Vajon igaz a feltételezés, hogy az őrült emberek sokszor különleges tehetséggel vannak megáldva, vagy csak az Esőember című film ültette el a tévhitet az emberek fejében? A mentális zavarok járhatnak kéz a kézben kivételes művészi érzékkel, vagy véletlen egybeesés, hogy annyi híres színész, író szenved mániás depresszióban?

Az igazság valahol félúton keresendő. Valóban feltűnő, hogy sok fantasztikus tehetséggel megáldott embernél diagnosztizáltak valamilyen mentális zavart, azonban az is igaz, hogy emellett rengeteg mentálisan ép alkotót is ismerünk. A média hatása megtévesztő lehet: nagydobra verik, ha valakiről kiderül, hogy függőséggel vagy depresszióval küzd, hiszen ez könnyű célponttá teszi őket a bulvárlapok számára, és van min csámcsogni a botrányra éhes olvasóknak is.

Tyúk vagy tojás?

Érdemes a másik oldalt is megszemlélnünk, azaz azt, hogy mi volt előbb: a tehetség és hírnév, vagy a mentális zavar? Míg például a depresszió és a skizofrénia genetikai háttér nélkül kevés eséllyel veszélyezteti az embert, addig a szerfüggőség vagy evészavar könnyen lehet, hogy a folyamatos elvárások és reflektorfény okozta stressz miatt alakul ki.

Fotó: StockSnap.io/Allef Vinicius

Fotó: StockSnap.io/Allef Vinicius

Érzékeny idegrendszer

Emellett az is igaz, hogy a szélsőséges érzelmi helyzetek nagyszerű ihletként szolgálhatnak a művészek számára. Egy mélybe taszító szakításból szívfájdító vers születhet, egy traumatikus gyermekkori tapasztalat megrendítő film megrendezésére sarkallhatja a rendezőt. Bizonyos mentális zavarok tünete is lehet ilyen hangulatingadozás, impulzivitás, fokozott érzékenység – a már említett mániás depresszió (másnéven bipoláris depresszió) és a borderline személyiségzavar pont ilyen betegségek. Utóbbi esetében a személy hajlamos fekete-fehéren látni a világot: akár egy embert is imádhat minden porcikájával az egyik pillanatban, míg a következőben pusztító gyűlölettel fordulhat feléje. Az ilyen szélsőséges ingadozásokat jobb esetben nem fizikai, hanem szellemi módon éli ki, például alkot. Nagyon valószínű, hogy nagy költőnk, József Attila is borderline személyiségzavarban szenvedett, és Angelina Jolie-nál is diagnosztizálták ezt.

A bipoláris depressziósoknak a hangulata változik szélsőségek között: egyik héten annyira levertek, hogy az ágyból sem tudnak felkelni, a következőben pedig tele vannak energiával, ezerrel pörögnek. Bár gyógyszerekkel elég jól kordában tartható a hangulat, sokan ezeket inkább nem szedik, mert a mániás állapotban annyira inspiráltnak érzik magukat. Valóban, e zavar esetében sokszor találkozhatunk kivételes tehetségekkel: Catherine Zeta-Jones, Vivien Leigh, Victoria Woolf és valószínűleg Van Gogh is bipoláris volt. Ezekből a példákból is látszik, hogy bár a mánia inspirálhatja őket, a depressziós szakasz sokszor végzetes következményekkel jár.

Autizmus

Az Esőember című film nyomán a legtöbb autista gyermek szülője reménykedik, hogy a betegség ellenére csemetéjük felmutat valami fantasztikus képességet. Sajnos az autizmus kapcsán ez pont nem igaz. Gyakori, hogy a gyermek figyelmét egy bizonyos terület nagyon leköti, de ritka a különleges tehetség. Ugyanígy a kényszerzavar: bár többek közt Tesla is szenvedett ebben, élete vége felé betegsége inkább akadályozta a munkában, semmint segítette tehetsége kibontakozását.

Fotó: StockSnap.io/Anete Lūsiņa

Fotó: StockSnap.io/Anete Lūsiņa

A határon táncolva

Nem egy mentális gondokkal küzdő művész küzdött már a két véglet között: gyógyszerekkel jól van, viszont elkerüli az ihlet is, gyógyszerek nélkül szenved, de legalább kreativitása megmarad. Mi a jó megoldás? A világ számára nyilván az utóbbi: mi lenne a festőművészettel, ha Van Gogh hozzáfér a mai modern gyógyszerekhez? A művész viszont szenved, bár a művész attól is szenved, ha nem érkezik az ihlet. Kérdés, hogy megéri-e akár az önpusztítás, akár az öngyilkosság határán táncolni azért, hogy kifejezzük önmagunkat? Nem tudnának találni egy kompromisszumos megoldást, ahol a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad? A mentális zavarokkal kapcsolatos ismereteink napról napra fejlődnek, ahogy a gyógyszerek is egyre jobbak, mellékhatásaik pedig egyre enyhébbek. Ezzel, tudatos tervezéssel és terápiával talán a mentális gondokkal küzdő tehetségeknek is egyre nagyobb esélyük lesz teljes, alkotással teli életet élni.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

A témáról Hátrányból győzni címmel és sztrávendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. Vendégünk lesz a stúdióban Puha Andrea, É. Szabó Márta, Illés Fanni és a hihetetlenül aktív meglepetés férfi vendégünk.

A tengapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.