Stílus

Ki lesz az új James Bond? Kaptunk egy fülest!

Úgy tűnik, egy ismerős arc fogja játszani a 007-es brit titkos ügynököt a következő filmben.

James Bond ikonikus figura. Ian Fleming regénye alapján a ’60-as évektől gyártják a sármos kémről szóló filmeket. Az elsőt, a Dr. No című alkotást 1962-ben adták le a mozik, a főszerepet Sean Connery játszotta, aki azóta is sokak kedvenc MI6-ügynöke maradt. Azért a többi színészre sem lehet panasz: George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig is játszotta már a kémet, összesen 24 hivatalos James Bond-film készült. A legutóbbi, Spectre című film tavaly jelent meg.

Roger Moore, Timothy Dalton, Daniel Craig, Sean Connery, George Lazenby és Pierce Brosnan, a James Bond brit kémet alakító színészek viaszszobrai (b-j) a Madame Tussauds berlini panoptikumában 2016. október 4-én. Fotó: MTI/EPA/Britta Pedersen

Bár ezután Daniel Craig azt nyilatkozta, hogy előbb vágná fel az ereit, mint hogy még egyszer a nőcsábász kém bőrébe bújjon, most úgy tűnik, lehet, hogy meggondolta magát. Legutóbb a New Yorker Festivalon nyilatkozta azt, hogy „nincs még egy ilyen munka. Ha abba kellene hagynom, rettenetesen hiányozna”. Mi több, a madarak azt csiripelik, hogy a film készítői is meg vannak róla győződve, Craig alkalmas lenne még legalább egy filmre. Elköteleződésüket mutatja, hogy 150 millió dolláros gázsit ajánlottak neki a szerepért – ennyi pénzért lehet, hogy mi is meggondolnánk a dolgot!

A Bond-filmek a kémműfaj meghatározó részét képezik. A karizmatikus főszereplő minden nehéz helyzetből kivágja magát, hol speciális kémkütyüinek segítségével, hol szupergyors luxusautókkal száguldozva, hol pedig ellenállhatatlan szexisségét bevetve. Ennél fogva a Bond-lányokat legalább akkora csillogás övezi, mint magát az ügynököt. Bond-lánnyá válni igazi megtiszteltetés egy színésznő számára, játszotta az aktuális főhősnő (vagy antihősnő) szerepét már Ursula Andress emlékezetes fehér bikinijében; Diana Rigg, aki mostanában a Trónok harca Töviskirálynője; Sophie Marceau; Halle Berry; Eva Green; és legutóbb Monica Bellucci és Léa Seydoux. Közös tulajdonságuk, hogy mind gyönyörűek és erősek, azaz méltó segítőtársai vagy épp ellenségei Bondnak.