Siker

Külföldi munkavállalás: arccal előre az ismeretlenbe

Egy 57 éves férfi több mint 200 munkavállalót vágott át nemrég, amikor egy internetes oldalon külföldi munkát ígért a sértetteknek. A személyes találkozó után a jelentkezők kaptak egy e-mailt, melyben az állt, hogy sikeres volt az „állásinterjú”, s kérik a jelentkezőket, hogy a szükséges irataik fénymásolatát küldjék el haladéktalanul, valamint az iratok 11 600 forintos fordítási díjat utalják át. A sértettek a pénz átutalták, majd soha többet nem hallottak az elkövetőről, sem telefonon, sem e-mailen nem érték utol.

Rengeteg ilyen és ehhez hasonló történetbe botlunk, ha csak annyit írunk a keresőbe, hogy külföld és munka. S az esetek nagy részében nem a nyugati cégek, hanem a magyar haszonlesők szedik rá honfitársaikat.

Fotó: iStock.com/zozzzzo

Fotó: iStock.com/zozzzzo

Menjek? Megyek!

Ki ne érezte már volna azt a hónap 10. napja környékén, amikor éppen elfogyott a fizetése, hogy bizony ő ezt nem csinálja tovább, vége, feladja, összepakolja magát és a családját, és elmegy külföldre dolgozni, akár takarítani is… Aztán persze nem lépjük meg mégsem, mivel gyávák és kényelmesek vagyunk, viszont nagyon sok honfitársunknak egyszerűen nincs választása. Minimális spórolt pénz és akár nyelvtudás nélkül is belevágnak az ismeretlenbe. Sokan közülük azonban pórul járnak, vagy mert hiszékenyek, vagy mert nem elég körültekintőek. De azt sem mérik fel előre, hogy lehet, a kint kínált összeg forintban soknak tűnik, de ott a helyszínen általában a fenntartási költségek is drágábbak, lakás, közműdíjak, alapélelmiszerek.

A legújabb trend: a lakás

Mivel azzal mindenki tisztában van, hogy külföldön, pláne egy nagyvárosban sokkal magasabbak az albérletárak, ezért a csalók újabban igyekeznek ezt a tényt kihasználni: nagy részük el sem hagyja az országot, s még itthon beszedi a pénzt a nem létező szolgáltatásokért, kosztért, kvártélyért. S az ügy vége az lesz, hogy senki nem megy sehová, se pénz, se lakás, s kulloghatunk a rendőrségre beállni abba a végeláthatatlanul hosszú sorba, aminek az elején ott egy tábla: balekok.

Gyanús jelek

  • Sehol semmit nem adnak ingyen. Ha tehát olyan állásajánlatba botlunk, amelyikben irreálisan magas összeget kínálnak, mindig gyanakodjunk, valószínűleg átveréssel van dolgunk.
  • Ugyanígy kételkedjünk, ha azt olvassuk, hogy fizetik a munkavállaló kiutazását, szállását, és még a hazautak költségeit is. Lássuk be, nem valószínű, hogy megérné egy külföldi vállalatnak, még akkor sem, ha egy magyar munkavállaló töredékébe kerül a helyi erőnek.
  • Ha semmiféle nyelvtudás nem szükséges. Ez a forgatókönyv teljesen elképzelhetetlen, s csak a leghiszékenyebbek vehetik egy percig is komolyan.
  • Ha a munkalehetőségért cserébe első körben szállást kell bérelnünk.
  • Abban az esetben, ha a közvetítő előre kér bizonyos összegeket, akár még itthonról.
  • Ha személyesen nem tudunk kapcsolatba lépni a magyarországi kapcsolattartóval, csak e-mailen vagy egy postafiókon keresztül kommunikál.
Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

De akkor mit tegyünk?

Internetes apróhirdetéseknek ne üljünk fel, inkább profi, jó nevű álláshirdető oldalakat böngésszünk, vagy keressünk fel személyesen nagy nemzetközi munkaközvetítő cégeket. Ne gondoljuk, hogy nyelvtudás nélkül boldogulhatunk egy idegen országban. Ha azt tervezzük, hogy külföldön vállalunk munkát, legalább pár hónapot szánjunk rá a nyelvtanulásra. S ha kellőképpen felvérteztük magunkat információkkal és nyelvtudással, még akkor se égessünk fel magunk mögött minden hidat, inkább próbáljunk meg fizetés nélküli szabadságot kérni, vagy valamilyen olyan megoldást találni, hogy ha nem jön össze a kinti lehetőség, visszatérhessünk.