Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egészség

A túl korai halál jelei – nem azok, amikre gondolunk

Senki sem szeretne idő előtt távozni a földi árnyékvilágból. Egy bizonyos kor után ezért már figyelni kezdünk bizonyos jelekre, amik hosszú vagy épp túl rövid életre utalnak. Az érdekes az, hogy ezek a jelek tényleg léteznek, csak nem pontosan azok, amikre általában gondolunk.

A szív- és cukorbetegség, a dohányzás, a túlsúly, a túlzott alkoholfogyasztás, a rák: ezekről az állapotokról tudjuk, hogy bajt jelenthetnek, és korai halálhoz vezethetnek. Pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetők, és az esetek nagy részében gyógyíthatók, a rákot is egyre sikeresebben kezeljük, a cukorbetegséget karban lehet tartani, lehet fogyni, le lehet szokni, és még sorolhatnánk. Dr. Miriam Stoppard orvos most olyan jelekről mesélt, amelyekre nem is gondolnánk, pedig azt jelezhetik, hogy sokkal jobban oda kell figyelnünk az egészségünkre.

Mentális egészség

Meglepően sokat számít lelkünk hogyléte egész testünk és túlélésünk szempontjából. A depresszió, illetve a többi mentális betegség már az életet is korlátok közé szorítja, de megoldatlanul öngyilkossághoz vagy korai halálhoz vezethetnek, hiszen pont a vidámság, az élet szeretete, az élni akarás veszik ki a betegekből.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Kartörés a negyvenes-ötvenes években

A csontritkulás egyik korai jele lehet. A menopauza közeledtével és azután is fokozottan oda kell figyelnünk csontjaink erősítésére, megóvására. Végeztessünk rendszeresen csontsűrűség-mérést, és beszéljük át orvosunkkal még időben az összes megoldási, megelőzési lehetőséget!

A magány

Kutatók szerint a magány olyan káros, mint napi 15 szál cigaretta: gyengíti az immunrendszert és megemeli a vérnyomást. Emberként társas lénnyé vagyunk programozva, akik nemcsak kommunikálnak, de célt és értelmet találnak az életükben. Azok a középkorú vagy idős emberek, akik teljesen egyedül élnek, nagyobb eséllyel mennek el hamarabb, pont elszigeteltségük miatt. A beszélgetés élvezetes, frissen tart, élni és kitartani tanít, javít a mentális betegségeken – csak meg kell találnunk hozzá a megfelelő partnereket. Sok esetben egyébként háziállat tartása is nagyon sokat segít.

A szaglás elvesztése

Az egész szervezet általános állapotáról is hírt adhat a szaglás, mégpedig azért, mert ha a szaglóideg rosszul érzi magát, akkor általában egész testünk bajban van, nem képes úgy regenerálódni, ahogyan kellene. Persze a korral, ahogy minden érzékünk, szaglásunk is tompulhat, amivel még nincs semmi baj, de ha egy ideje már nem érzünk szagokat, illatokat, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Fotó: iStock.com/ IPGGutenbergUKLtd

Fotó: iStock.com/ IPGGutenbergUKLtd

Nyugtalan alvás és gyengeség

Ha folyamatos fájdalmaink, panaszaink miatt nem tudunk aludni, az megterheli az egész szervezetet. Mindenképpen menjünk el kivizsgálásra, hogy kiderüljön, milyen problémák állhatnak a háttérben – és persze koncentráljunk a mentális egészségünkre is. Szintén betegség vagy rövidebb élet jele lehet, ha legyengülünk, úgy érezzük, a fotelből sem tudunk felkelni, ha hat másodperc alatt nem tudunk nyolc lépést megtenni gyalog, és nem tudunk erősen markolni (ha a kézfej izmai jól vannak, akkor általában a test többi izma is), akkor irány orvoshoz!