Egészség

Kórházban egy kisfiú táplálékkiegészítők okozta mérgezés miatt

Kórházba került egy négyéves autista brit kisfiú, miután szülei heteken keresztül egy természetgyógyász által ajánlott kúrán tartották. A különböző természetesnek titulált szerekkel állapotán akartak javítani, azonban a kezelés nem sült el jól.

Súlyos állapotban került egy londoni kórház sürgősségi osztályára egy négyéves autista brit kisfiú, akivel szülei egy alternatív terápia keretében hónapokon át 12 különböző táplálékkiegészítőt, köztük keserűsót, tőkehalmájolajat, tevetejet és ezüstöt vetettek be. Az esetről a British Medical Journal pénteki számában jelent meg tanulmány, amelyet internetes oldalukon ismertetnek brit médiumok – közölte az MTI.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

A gyermeket hányás, szorulás és olthatatlan szomjúság gyötörte, három hét alatt három kilót fogyott. Anyja napokkal a kórházi felvétel után árulta el az orvosoknak, hogy egy természetgyógyász tanácsára úgynevezett holisztikus táplálékkiegészítőkkel próbálták kigyógyítani gyermeküket az autizmusból. A holisztikus gyógyítás azt jelenti, hogy egy betegségre úgymond „a teljes egészet vizsgálva” keresnek gyógymódot.
Az orvosok megállapították, hogy a túlságosan kiszáradt gyermek hiperkalcémiában – a kalcium abnormálisan magas szintje a vérben – és D-vitamin-mérgezésben szenvedett. A fiú jól reagált a kezelésre és két hét alatt rendbe jött. A természetgyógyász ellen eljárás indult.

A BMJ-ben megjelent cikk szerzői, Catriona Boyd és Abdul Moodambail azonban felszólították a brit orvosokat, hogy figyeljenek oda azokra a kockázatokra, amelyeket az alternatív gyógyászat jelenthet az autista gyermekek esetében. A kutatók felszólították az autista gyermekek szüleit is arra, hogy kerüljék a potenciálisan veszélyes kezeléseket, mert egyes szerek súlyos ártalmakat okozhatnak ahelyett, hogy „kigyógyítanák” a gyermeket az autizmusból. „Van egy általános hiedelem, miszerint a kiegészítő terápiák ‘természetesek’, ennél fogva nem árthatnak, de sok olyan esetet dokumentált, amelyben szövődmény – olykor halálos kimenetelű – lépett fel, és az esetek egy része valószínűleg nem is ismert az orvosok előtt” – írják a friss esetet dokumentáló kutatók a BMJ-ben.

Az autizmus nem gyógyítható, de az állapot nagyban javítható, amennyiben korán elkezdik a gyermek fejlesztését. Érdemes tanácsot kérni pszichológustól vagy háziorvosunktól, hogy melyik intézményt ajánlja ehhez. A hivatalos orvostudomány szép eredményeket tud felmutatni az autizmus kezelésében, viszont a természetgyógyászok alá nem támasztott, anekdotikus bizonyítékokon alapuló módszerei sokszor több kárt okoznak.