Csillagok

Hullámszörföznénk, de messze az óceán? Van megoldás: szörfedzésen jártunk

Bajban van az a magyar ember, aki beleszeret a hullámszörfözésbe! Ehhez a sporthoz nincs szükségünk másra, mint egy deszkára, na meg persze jókora, óceáni hullámokra – márpedig akárhogy is számolunk, hazánkhoz a legközelebbi óceánpart, az Atlanti-óceán keleti partja több mint 2000 km-re van. Mégsem reménytelen dolog 2016-ban magyar szörfösnövendéknek lenni!

A hullámszörf lényege, hogy a deszkán hasalva beevezünk a hullámok töréspontja mögé, majd onnan az éppen érkező hullámra ráevezünk, amikor az felkapott minket, felugrunk a deszkára, és elkezdünk siklani rajta. A profik persze különböző éles kanyarokkal, ugrásokkal színesítik menetüket, de kezdőként örüljünk neki, ha egy nagyobb méretű habszivacs deszkán sikerül talpon maradnunk. A sport legjobbjai a hawaiiak, ausztrálok és amerikaiak, de azért Európa is büszkélkedhet pár kiváló francia, portugál szörfössel. Az óceán nélkül maradt, szaknyelven szólva „landlocked” szörfözni vágyóknak pedig marad az utazás. A fapados légitársaságoknak hála ma már egészen jó áron célba vehetjük a legközelebbi szörfözhető helyeket: Portugáliát, Délnyugat-Franciaországot és a Kanári-szigeteket. A szörfhostelek és lakóautók jelentik a legjobb szálláslehetőséget, de még így sem jut pár hétnél több hullámlovaglás számunkra. Ennek ellenére vannak Magyarországon szörfösök, akik rendszeresen szerveznek táborokat, találkozókat, és idén nyár elején elindult az első szörfös edzés is Budapesten, amit Borlai Gerzson szervez, aki, nem meglepő módon, maga is szörfözik. Részt vettünk egy szörfedzésen, és beszélgettünk vele szörfös múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveiről is.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Hogy kerültél kapcsolatba egy ilyen egzotikus sporttal, mint a szörfözés?

Szüleim „nyomására” már hétéves koromban elkezdtem windszörfözni itthon, a Balatonon. Nagyon szerettem a vízen lenni, így később, már Angliában dolgozva kitaláltam, hogy tovább költözöm a Dominikai Köztársaságba, ahol a szörfözés minden formájára nyílik lehetőség. Eredetileg kite-szörfözni készültem, de amikor éppen nem fújt a szél, megtanultam hullámszörfözni is.

Hogyhogy hazajöttél ebből a földi paradicsomból?

Bár kívülről tényleg csodálatosnak tűnik egy ilyen kis trópusi sziget, a valóságban egy idő után eléggé ingerszegény hely. Hiányzott a családom, és többre vágytam! Nemcsak a munka terén, de a szörfözésben is: szerettem volna más helyeken is kipróbálni a hullámokat. Most is utazom, amikor csak tehetem.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Azzal az ötlettel tértél haza, hogy itthon szörfedzéseket fogsz tartani?

Nem, ez az ötlet csak később született meg, egy baráti beszélgetés során, az egyik szörftúrán. Egyébként is a sporttal foglalkozom, edző és masszőr vagyok, és mivel tudom, hogy a szörfözéshez milyen izmok és készségek fejlesztésére van szükség, jó ötletnek tűnt, hogy kombináljam a kettőt. Bár a szörfös videókban a profik könnyedén és elegánsan siklanak a hullámon, a valóságban hihetetlen erőt, ügyességet és kitartást igényel ez a sport.

Hogy képzeljünk el egy ilyen edzést? Milyen gyakorlatokat fogunk végezni?

Az edzések egy tágas, funkcionális edzőteremben vannak, ahol rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre: fitball, gumiszalag, kézisúlyzók, medicinlabdák, steppadok, Bosu labdák, habszivacs hengerek. A szörf során instabil felületen kell talpon maradnunk, sőt, erőkifejtést végeznünk, így az edzésen is ez történik: egyensúlyozás közben kell gyakorlatokat végeznünk. Emellett a szörfözésben használt technikákat, például a deszkára felugrást vagy a fordulás mozdulatát is tudjuk gyakorolni, és persze az erőnlétet is fejlesztjük, például a váll- és hátizmainkat, amire az evezés során van óriási szükségünk.

A szörfözés nemcsak egy sport, hanem egy stílus, közösség, szubkultúra is. Enélkül létezhet szörfedzés Magyarországon?

Nem, de célunk, hogy ezen is változtassunk. A magyar szörfközösség jelenleg is egy nagyon lelkes csapat, évente szerveznek találkozót, és több magyar szörftábor is létezik. A Borlai Surf Training edzései során is kialakult egy kis közösség, akikkel minden héten találkozhatunk, megoszthatjuk legutóbbi utazásunk tapasztalatait, vagy épp közösen megtervezhetjük a következő túrát. Szeretnénk ezt a közösséget tudatosan összefogni: a szárazföldi edzések mellett medencés edzéseket is szervezünk, ahol igazi szörfdeszkán, vízben gyakorolhatunk. A nyáron rendeztünk egy wakesurftábort Abádszalókon – ebben a sportban egy motorcsónak generálta hullámot lovagolunk meg. Jövő nyárra pedig igazi szörftáborok is tervben vannak.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

A hullámszörf olimpiai sportág lett. Mit gondolsz, van rá esély, hogy egyszer magyar hullámszörf-olimpikonunk lesz?

Nagyon remélem! Bár a lehetőségeink nem kifejezetten ideálisak hozzá, akadt már más sport is, ahol megoldottuk. Egy windszörfös vagy vitorlázó sem készülhet az olimpiára kizárólag Magyarországon, és mégis, rendszeres résztvevői vagyunk az ötkarikás játékoknak ezekben a sportágakban is. Úgy gondolom, össze lehetne állítani, akár gyerekekből, egy magyar hullámszörf-válogatottat, akik a megfelelő edzői segítséggel és anyagi támogatással fel tudnának készülni egy ilyen megmérettetésre!