Siker

A rajzelemző pszichológust nem lehet becsapni

Teljesen fekete rajzot készített a gyerek vagy vicsorgó szörnyek támadnak a papíron? Egyik sem jelent biztosan rosszat, valószínűleg a gyerek csak a ceruzákat próbálgatja, vagy az egészséges személyiségfejlődéséhez szükséges azonosulást éli meg műveiben.

A rajzelemzés bár elsőre láthatatlan tudománynak tűnik, szerencsére igencsak elterjedt a különböző segítő szakmák kiegészítő technikájaként. Pszichológusok, orvosok, mentálhigiénés szakemberek, pedagógusok, óvónők alkalmazzák a munkájuk során. A rajzelemzés segítségével a képzett szakember el tudja dönteni, szükséges-e pszichológiai segítséget kérni az adott gyermek (vagy felnőtt) problémáját illetően.

Fotó: iStock.com/azgek

Fotó: iStock.com/azgek

A rajzelemzés részletes és őszinte képet tud adni a vizsgált személyről, de a vizsgálat mindig szabályozott szakmai kereteket igényel” – mondja Vass Viola pszichológus. „A rajzok megértéséhez megalapozott pszichológiai tudásra van szükség, amelyet csak hiteles szakmai képzésen lehet elsajátítani. Az anyukáknak ezért azt szoktam javasolni, hogy ne kezdjék el saját maguk elemezgetni a gyerekeik rajzát, hanem forduljanak képzett szakemberhez (elsősorban pszichológushoz). Enélkül sok a tévedés, például fölöslegesen keltenek a gyermekben és magukban szorongást olyan rajzi tünetek miatt, amelyek az egészséges gyermek rajzaiban is előfordulnak.”

Minden apróság sokat nyom a latban

Minél több objektív megfigyelésre épül egy pszichológiai jelentés, annál megalapozottabb” – folytatja a szakember. Több száz válogatott szempont létezik, melyeket figyelembe veszünk a rajzvizsgálat során. A rajzvizsgálatban a megfelelően képzett szakember mintázatokat keres, figyelembe veszi a rajz elkészítésének folyamatát, a rajzolás közben produkált viselkedést, valamint az előtörténetet is. Ezekhez teszi hozzá a rajzban megfigyelhető tulajdonságokat. Rajzelemzést enélkül (az úgynevezett kontextuselemzés nélkül) nem is szoktuk alkalmazni. Nem vizsgáljuk meg például a gyerek összegyűjtött rajzait a gyermekkel történő személyes találkozás és a szülőkkel folytatott interjú nélkül.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Még egy véres rajz sem jelent minden esetben pszichés problémákat

Arra, hogy még egy ijesztően véres, horrorisztikus rajz sem jelez feltétlenül pszichés problémát, példaként fel szoktam hozni egy tinédzser fiú meglehetősen ijesztő rajzát” – mondja Vass Viola. „Első ránézésre mindenki úgy gondolná, hogy klinikai esetről van szó, pedig alaposan megvizsgáltuk a fiút és teljesen normálisnak bizonyult. Egyszerűen egy iskolai viccelődésből indult a rajz, aminek az elkészítésébe a többi gyerek is beleszólt, például ötleteket adtak hozzá, a fiú pedig fel akart vágni az osztálytársai előtt. A kamaszodó fiúknak különösen nagy szükségük van arra, hogy kiadják magukból a feszültséget és az ne maradjon bennük.”

A gyermekrajzok igen sokfélék és számos patológiásnak tűnő rajzi jelzés lehetséges, amelyek valójában nem jelentenek tünetet. A rajzelemzésről nem lehet egyetemes állításokat megfogalmazni, nem létezik például olyan szótár, amiből hitelesen ki lehetne keresni, milyen rajzi jelzésnek mi a pszichológiai jelentése. A rajzi jelzések csak mintázatokban nyernek értelmet, a mintázatok pedig egyediek. Néhány árulkodó jelet lehet esetleg figyelemmel követni, melyek hosszú távú megjelenése esetén érdemes kikérni szakember tanácsát.