Otthon

A magyarországi gyógyvizek nem csak kívülről, belülről is gyógyítanak

Minden magyar tudja, hogy nincs még egy annyira pihentető és kikapcsoló élmény, mint nyakig ülni egy medencényi meleg vízben, miközben az orrunk fázik, sapkát kell húznunk, esetleg esik a hó, s egy esernyő alá tömörülünk páran. De miért szeretjük még ezen kívül a hazai a gyógyvizeinket?

Nekünk nem jutottak extrém magas hegyek (bocs, Kékes), sem valódi tengerpart (bocs, Balaton), sem jelentékeny mennyiségű arany, gyémánt vagy számottevő olajkészlet (bocs, Algyő), habár az országunk egyik legnagyobb kincse nekünk is a föld alatt rejtőzik, méghozzá a termálvízkészletünk, nemcsak gyógyászati, de turisztikai központtá is téve kicsiny országunkat, s segít elvinni jó hírünket messzi vidékekre is. Nem csoda, hogy már az itt letelepedő rómaiak is szerették Pannónia provinciát, főleg értékes vizei miatt. Ennek emlékét számos ókori mozaik őrzi.

Nem csak kívülről, belülről is hat

Sajnos mára már sokan elfeledtük, hogy a gyógyvízben nemcsak üldögélni, de azt meginni is lehet. Számos gyógyfürdő közelében ingyen, vagy pár száz forintért juthatunk hozzá az értékes nedűhöz, mely a legkülönfélébb nyavalyáinkat képes kúraszerűen gyógyítani: azaz csodát ne várjunk, ez nem ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító, lassan, de biztosan hat. (Attól azonban óva intenénk mindenkit, hogy az ülőmedencéből kortyoljon, az nem arra való, s abszolút nem higiénikus!) Azonban mielőtt nekiesünk az ivókútnak, mindenképpen tájékozódjunk, hogy az adott összetételű víz nem ellenjavallott-e a betegségünkre, hiszen így nagyobb kárt is okozhatunk, persze csak hosszú távon, egy pohártól nem valószínű, hogy komolyabb bajunk lehet.

Fotó: iStock.com/Bamboome

Fotó: iStock.com/Bamboome

Gyomrosok előnyben

A gyógyvizeink főleg a gyomor- és az emésztési panaszokkal küszködők számára jelenthet enyhülést, de még az „epéseknek” is jót tehet, kivéve, ha kövük van, a vizekben ugyanis rengeteg oldott ásványianyag van.

Gyomorpanaszokkal küszködő másnaposoknak biztos ismerősen cseng Bükkszék neve, onnan származik ugyanis a Salvus lúgos víz, mely a leghatékonyabban képes enyhíteni szenvedésükön. A Tarna völgyében feltörő folyékony kincsünk még a gyomorfekélyt is képes hatékonyan kúrálni, s segít csökkenteni a szervezetnek a gyomorsavtermelést. Sőt, egyesek szerint még a dohányzás káros hatásait is képes csökkenteni.

Fotó: iStock.com/silverjohn

Fotó: iStock.com/silverjohn

A Ferenc József víz legtöbbünknek már csak a nagypapánk kamrájából ismerős, pedig fogyaszthatnánk gyakrabban mi is. Jellegzetes, cirádás üvegét könnyű felismerni.  Ez keserű, nem csak a neve, az íze is, viszont nem messziről érkezik, csak innen a XI. kerületből. Két legfontosabb összetevője a keserűsó és a glaubersó. Főleg azok szeretik, akik gyakran szenvednek székrekedéstől: rendszeres fogyasztása segít beállítani a rendszeres anyagcsere-folyamatokat. Felgyorsul a bélmozgás, csökken a testsúly, az étvágy, tökéletes kiegészítője bármely fogyókúrának.

A parádi pedig savanyú víz, egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban. A gyomornedv-elválasztást fokozó vagy csökkentő hatás attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra vagy étkezés közben történik.

A témával Gyógyvizek hazája, Magyarország! címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása, 17:10-től a Duna TV-n. A vendégek Czinege Szilvia, dr. Horváth Remény, Kovács Ágnes és egy a Rudas Fürdőt kedvelő meglepetés-férfivendég is érkezik.

A tegnapi adást pedig ezen a linken nézhetjük vissza.