Stílus

Főbűnből elvárás: a 21. századi hiúság új ruhája

A hiúságot női tulajdonságnak tartják. Nemcsak a férfiak, de maguk a nők is, de leginkább a kereskedelem meghatározó figurái: a marketingmenedzserek, a salesesek, a PR-szakemberek és mindenki, akinek az a dolga, hogy eladjon termékeket. Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, arra már senki sem emlékszik.

A nők eredendően hiúk, és csak természetes ösztöneiket elégítik ki ezek az éleslátó szakemberek? Vagy mi, nők fogadtuk el idővel az elvárást, hogy feladatunk kívánatosnak és szépnek lenni, és ezért bármire sok mindenre hajlandóak vagyunk?

Fotó: Unsplash/averie woodard

Fotó: Unsplash/averie woodard

Én csak igényes vagyok!

Szokták mondani a hiú emberek, és nem hazudnak. Hiúság és igényesség között hajszálvékony a határvonal, és igazán nehéz eldönteni, hogy azért készülődünk reggel egy órát a tükör előtt, mert szeretnénk, hogy mindenki lássa és elismerje, milyen csodálatosak vagyunk, vagy azért, mert munkahelyünk szigorú business standard dress code-ot kíván meg, ahonnan már akkor is kinéznek minket, ha nem használunk alapozót.

Egymástól függünk

A társas összehasonlítás elmélete szerint önmagunk értékelése tulajdonképpen abból áll, hogy folyamatosan másokhoz hasonlítjuk magunkat. Ezen elmélet szerint önbizalmat úgy szerezhetünk, hogy nálunk ügyetlenebb, butább, csúnyább emberek között vagyunk (de elég néznünk is őket, ezért is olyan népszerűek a fail videók, valóságshow-k), míg szép és sikeres emberek között elbizonytalanodunk, hogy mi nem vagyunk elég jók. Utóbbi helyzet egyszerű megoldása, ha legalább külsőségekben igyekszünk jobbnak látszódni: drága ruhákat veszünk, profi sminket teszünk fel. Azonban érdemes a pszeudo-kompenzáció helyett, mellett inkább a belső értékekre fókuszálni: ne essünk kétségbe mások sikerei láttán, inkább az irigység motivációs hatását kihasználva dolgozzunk keményebben, tanuljunk többet, és igyekezzünk fejlődni, hogy elérjük az áhított sikert!

Tetten érhetjük a társas összehasonlítást, ha dicsérnek, vagy éppen kritizálnak minket. Nőként biztos, hogy rengeteg bókot kaptunk életünk során – hányat tudunk ezek közül szó szerint felidézni? Biztos, hogy ennél sokkal ritkábban becsmérelték a külsőnket, ezek viszont mind élénken élnek emlékezetünkben…

Többé nem elég, ha a férfi egy fokkal szebb az ördögnél

Manapság már a férfiaktól is elvárt egy alapigényesség és eleganciaszint. Többé nem állíthatnak borzas hajjal, vasalatlan ingben az irodába, és a lezser, favágó stílus mögött is gondos komponálás rejlik. Egyre több szépészeti szolgáltatás közül választhatnak: arckezelések, spa-k nyíltak kifejezetten az erősebbik nem számára, sőt, a legújabb trend, a nagy szakáll ápolására egész szaküzletek alakultak, az illatos olajokról, formázószerekről, míves fésűkről már nem is beszélve. A mondás, miszerint amelyik férfinak nem férnek el a tisztálkodó szerei egy szappantartón, az meleg, már rég megdőlt – bár még mindig közel sem kell annyit fizetniük a szépségükért, mint a nőknek.

Fotó: Unsplash//Sylvain Reygaerts

Fotó: Unsplash//Sylvain Reygaerts

És ha közeleg az ősz?

Már csak egy kérdés maradt a szépségért és ifjúságért mindent megtevő társadalomnak: hogyan öregedjünk szépen? Nem kell szélsőségesen hiúnak lenni ahhoz, hogy ez a kérdés felmerüljön bennünk, nőkben. Méltóságteljesen idősödő 60 feletti példaképünk kevés van, s a várakozás közben megjelennek az első szarkalábak, ősz hajszálak. Kétségbeesetten reménykedünk a fiatalító elixírekben, hajfesték után nyúlunk, majd botoxtűt ragadunk – és közben azon lamentálunk, vajon a pokolban fogunk-e égni a hiúság bűnéért, vagy csak a társadalom elvárásait teljesítjük be magunkon.

A témával Tükröm, tükröm, mondd meg! címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása 17:10-től. Vendégeink lesznek dr. Feke-Gyenesei Leila, Árvai Nóra, Csemer Bogi „Boggie” és meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.