Siker

A meglepő tényező, ami meghatározza egy vállalkozás sikerét

Vállalkozni rizikós, de egyben fantasztikus dolog is: álmainkat és céljainkat egy lapra tesszük fel, és belevágunk valami újba! Egy olyan munkahelyet teremtünk magunknak, ahol élvezettel dolgozunk, fejlődünk és teljesedünk ki – azért persze jól jön, ha erre a vásárlók is vevők. Szó szerint. De mitől függ egy vállalkozás sikeressége?

Bill Gross sikeres amerikai vállalkozó, egy inkubátorháza van, azaz más vállalkozóknak segít megvalósítani és sikerre vinni ötletüket. Már régóta a szakmában van, és kíváncsi lett, mégis mitől függ egy vállalkozás sikere.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Azt tapasztalta, egyes ötletek hiába fantasztikusak, a csapat hiába dolgozik keményen a megvalósításon, valami miatt mégsem jön össze. Mi határozza meg a sikert? A tőke, a pénz, vághatnánk rá a választ. Bill Gross utánajárt, több mint 200 vállalkozást vizsgált meg öt faktor szempontjából:

  • az ötlet eredetisége
  • a rajta dolgozó csapat elkötelezettsége
  • a gazdasági terv
  • a befektetett tőke
  • és az időzítés

Ő maga is meglepődött az eredményen: a legfontosabb faktor a sikerben az időzítés. Ha valaki jókor van jó helyen, azaz éppen akkor találja ki vállalkozásának alapötletét, amikor arra kereslet van, amikor a vásárlók vagy a technológia megérett annak befogadására, akkor sikeres lesz a cég. Ha túl hamar robbannak be a piacra, még nem lesz rá kereslet, később pedig már a konkurenciával kell versenyezniük. Bár emellett nyilván több faktor együttes hatásai is számítanak, a legfőbb kulcs a vállalkozás sikerességében mégiscsak az időzítés.

Így, ha saját üzletbe fognánk, esetleg van egy jó ötletünk, vizsgáljuk meg, mennyire érett meg rá a világ!