Konyha

Tart – a francia pite végtelen variációi

A francia sütemény szó hallatán csupa könnyed, színes és ínycsiklandó desszert jut eszünkbe: a macaron, a canelé, a croissant, az éclair fánk, vagy éppen a tart. Utóbbiról lesz most szó, mert bár elkészítése hasonlóan macerás a többi francia csodához, megéri nekiállni, ugyanis a csodájára jár majd a család – na és persze az utolsó morzsáig el fog fogyni egy pillanat alatt!

A tart valójában a nyitott tetejű pite francia megfelelője: omlós tésztával béleljük ki a tortaformát, egy picit elősütjük, majd ráhalmozunk mindent, mi szem-szájnak ingere: isteni krémet, friss gyümölcsöket, habot, és visszatesszük a sütőbe. A variációk száma végtelen, nemcsak az édes skála mentén, de sós pitéket is találunk, amit a franciák quiche-nek (ejtsd: kis) hívnak. Az egyik leghíresebb tart a tarte tatin, ami karamellizált almás pite, de mi most egy másik – hasonlóan isteni – áfonyás tart-ot fogunk bemutatni!

Áfonyás tart

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 ek. víz
  • csipet só

 A krémhez:

  • 12 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 7 tojássárgája
  • 5 dl zsíros tej
  • 6 dkg kukoricaliszt
  • 1,5 dl habtejszín
  • friss gyümölcs, mi most az áfonyára szavaztunk

Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit alaposan, majd tegyük egy fél órára a hűtőbe. Ezután tegyük bele a piteformába (használhatunk egy nagy tart formát, vagy több picit is), egyengessük el a kezünkkel az alján, de jusson az oldalára is. Egy pohár lapos talpával könnyen lesimíthatjuk az alját is, és az oldalán is egyenletesebben tudjuk végignyomkodni a tésztát. Tegyük vissza hűtőbe még egy fél órára! Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd tegyük be sülni a tésztát. Figyelem, 15–20 perc elég neki, ennyi idő alatt aranybarnára sül! Ha kivettük, hagyjuk hűlni.

Keverjük ki a krémet! 4dl tejet tegyünk fel forrni a vaníliás cukorral, ha elkezd gyöngyözni, vegyük le a tűzről. A tojássárgákat dolgozzuk simára a porcukorral, fokozatosan adagoljuk hozzá a kukoricalisztet és a maradék tejet is. Ezután óvatosan öntsük bele a vaníliás cukros tejbe, és tegyük vissza a tűzhelyre. Lassú tűzön, folyamatosan keverve várjuk meg, míg besűrűsödik. Hagyjuk hűlni egy órát. Ezalatt verjük fel a tejszínt, és ha már hűvös a krém, forgassuk össze a kettőt. Halmozzuk a krémet a tésztánkra, majd dobáljuk rá az áfonyát. Tegyük hűtőbe további két órára!

Ahogy látjuk, ez nem csak egy összekeverem-megsütöm sütemény, viszont a végeredmény olyan mesés, hogy egy-egy különlegesebb alkalom, születésnap, házassági évforduló (vagy egy októberi napos hétvége) megérdemli, hogy tart-tal ünnepeljük!