Te + Én

A férfinak büszkeség, a nőnek szégyen? – Az egyéjszakás kalandok pszichológiája

A pasik előszeretettel büszkélkednek azzal, ha előző este újabb nőt sikerült meghódítaniuk. Ugyanakkor ha egy nőről derül ki ugyanez, akkor teljesen más a társadalom megítélése.

Az egyéjszakás kalandok megítélése a társadalmunkban nagyon különböző. Úgy gondoltuk, érdemes tisztázni a témával kapcsolatban kialakult helyzetet, és szakértői segítséggel próbáltunk válaszokat adni a számtalan felmerülő kérdésre.

Fotó: iStock.com/pvstory

Fotó: iStock.com/pvstory

Mindenkinek van véleménye

Mint majdnem mindennel, a társadalom ebben a témában is a férfiakkal elnézőbb” – magyarázza Andrási Betty pszichológus. „Vajon miért van az, hogy ha egy pasinak sok egyéjszakás kalandja voltm az csődörnek számít, de a nőt egyből könnyűvérűnek titulálják? Mert ezt egyszer valaki kitalálta, megszoktuk és azóta is ezt fújjuk. Kalandnak nevezzük, de a megélése miatt a nők egy ilyen éjszakát sok esetben nem éppen kalandosnak, sokkal inkább kínosnak, szégyenteljesnek, megalázónak és kiábrándítónak élik meg. Pszichológiai tény, hogy nem maga az egyéjszakás kapcsolat okozza a nőkben a lelki sérülést, hanem az a belső feszültség, szégyen és megalázottság érzés, amelyet a nő a társadalmi nyomás miatt érez.” Szabaduljunk meg ezektől az előítéletektől! Be kell fejezni az általánosítást és a megítélést, hiszen minden embernek megvan a saját története, miért ment bele abba a kalandba vagy miért megy bele olyan sokszor ilyen kapcsolatokba.

Kettőn áll a vásár…

Van egy nő, nevezzük Zsuzsinak. Zsuzsi azért keresett meg, mert 38 évesen is szűz volt még. Egy gyönyörű nő, sok lelki blokkal. Iszonyúan szégyellte magát a szüzessége miatt és félt, ha majd találkozik az igazival, leblokkol és elrontja a kapcsolatot a tapasztalatlansága miatt. Feloldottuk a lelki problémáit és elvesztette a szüzességét. De nem az igaz szerelem talált rá, hanem csak egy olyan férfi, akivel egy baráti társaságban volt és már régóta környékezte. Mivel a férfi odafigyelt rá, szép éjszakája volt. De jött az újabb lelki tusa: milyen nő az, aki nem a szerelmével bújik ágyba, hanem csak egy ismerőssel? De ezt is megbeszéltük, rendbe jött. Együtt voltak még párszor, de érezte, nem ő az a férfi, akire várt. Aztán Zsuzsi egy bulin megismert egy férfit, aki nagyon megtetszett neki. Beszélgettek, sétálgattak, csókolóztak. A férfi nem tolakodva, ügyesen felhívta magához. Érezte, mit akar a férfi, és a lelke legmélyén ő is ugyanazt akarta. De a lelkiismerete nem hagyta: milyen nő vagyok én, ha ma odaadom magamat? A férfi nagyon kedves volt vele, vacsorát készített, majd szépen lassan elcsábította és egy gyönyörű szeretkezés után egymás karjaiban elaludtak. Másnap számot cseréltek és mindenki ment a maga dolgára. De Zsuzsi ismét szégyellte magát, hogy mit csinált. Pedig kérdezem én, mit is csinált, ami olyan iszonyúan rossz? Majd, hogy csökkentse a szorongását, elárasztották az érzelmek. Azért, hogy könnyítsen a lelkén, magával is elhitette, hogy szerelmes és hogy ezzel a férfival párkapcsolatot akar. Pedig nem is ismeri. Zsuzsi is, mint ahogy a legtöbb nő, ösztönösen kapcsolatban akar élni, családra és gyerekre vágyik. Ez van általában a nők fejében. De arra senki nem gondol, hogy vajon mi van a férfiéban? Miért nem hívta el randira egy ilyen csodás éjszaka után? Hogyhogy nem érdekli tovább az a nő, akire egész este így figyelt, akit a karjaiban altatott el? Sok nő ezt magára veszi, Zsuzsi is magára vette. De hisz nem tudunk semmit a férfiről. Az érzéseiről, a félelmeiről. Lehet, nem azért nem megy tovább, mert nem szeretne kapcsolatot, hanem mert nem tud vagy fél kapcsolódni. Én azt javasoltam Zsuzsinak, hívja el a férfit egy vacsira, megköszönve a szép estét. Megtette, de a férfi nem válaszolt. De ez már nem Zsuzsiról szól…

Minden okkal történik!

Az egyéjszakás kalandok motivációja mindig más. Van, hogy csak a pillanat heve, van, hogy erős fizikai vonzalom, van, hogy bánat és van, aki csak felejteni akar. Az okokat órákig lehetne sorolni. Andrási Betty a női lélekre hívná fel a figyelmet. „Hogy miért megy bele egy nő ilyen kapcsolatba, annak számos lelki oka lehet, melyek erősen összefüggnek majd a következményekkel is. Az egyik ilyen ok a lelki bánat. Ilyenkor a hölgy elkeseredésében vigaszt keres és azt reméli, azt egy férfi karjaiban találja. De a vigasz csak átmeneti, és a nő ugyanolyan elkeseredett az éjszaka után, mint előtte. A másik ok a szeretethiány, amelyben nagyon sok nő szenved. Először is nem szerették eléggé a szülei, így értéktelennek tartja magát, ennek alapján önmagát sem képes szeretni. Mivel nem szereti magát, rossz a kisugárzása, és nehezen talál magának társat. De vágyik a szeretetre, vágyik az érintésre, és ezt igyekszik pótolni egyéjszakás kapcsolattal. De ez nem gyógyír. A harmadik esetért az érzéseink a felelősek. A vágy, a szexuális hév vagy éppen a megérzés, hogy ezzel a férfival kapcsolódnom kell. Ha a szívünkre hallgatunk, nem ítéljük meg a cselekedeteinket és vigyázunk magunkra, akkor ebben az esetben akár még egy szép éjszakára is számíthatunk. De ezeken kívül számtalan oka lehet annak, hogy egy nő miért megy bele egyszer vagy sokszor ilyen kapcsolatba. Ennek okait egy pszichológussal fel lehet tárni.

Fotó: iStock.com/kicsiicsi

Fotó: iStock.com/kicsiicsi

Hátha házasság lesz belőle…

És hogy a nők az esetek többségében miért remélnek többet? „Egy nő a lelke mélyén mindig többre vágyik. A szexualitást másképp éli meg, mint egy férfi, legyen az akár kapcsolatban, vagy egyéjszakás kaland esetében. A szex, a férfival ellentétben a nőn belül történik, így a nőkben egy szexuális kapcsolódás mélyebb lelki nyomokat hagy. Ha csak egy éjszakára is, de a férfit ő magába fogadta, a testébe, a lelkébe.

A jó hozzáállás tanulható, mert igenis jogunk van az egyéjszakás kalandokhoz, de csak akkor szabad kipróbálni, vagy megismételni az ilyen eseteket, ha az nem okoz nekünk semmilyen károsodást. „Minden ember képes megváltoztatni a gondolatait, a hiedelmeit, a megítéléseit. Ha ezzel a témával valakinek gondja van, akkor egy pszichológussal tudnak dolgozni rajta.”