Konyha

Most akkor együnk szóját vagy ne?

A szója az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert Nyugaton is. De ahogy nőtt a szóját kedvelők tábora, úgy szaporodtak a kritikák is vele kapcsolatban, míg mára eljutottunk oda, hogy azt sem tudjuk: ehetjük-e vagy sem?

Manapság nehéz eldönteni, miben bízhatunk és miben nem. Ha egy termék látványos rajongótáborral rendelkezik, akkor elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb a kritikák is megjelenjenek és felborítsák az addig stabilnak hitt képet. Ez történt a szójával is. Egyre többen építették bele az étrendjükbe, de idővel egyre több rémhír is szárnyra kapott vele kapcsolatban.

fotó: iStock.com/VeselovaElena

fotó: iStock.com/VeselovaElena

Ideje száműzni az életünkből?

A szójáról szóló cikkek – mint minden más témával kapcsolatban – rendkívül szélsőségesek. Ha elkezdünk barangolni az interneten, akkor valószínűleg kétféle írással találkozhatunk: az egyik isteníti a szóját, míg a másik inkább átkozza. Úgy gondoltuk, hogy ideje tisztázni a helyzetet és szakértő segítségével megválaszolni a felmerülő kérdéseket. Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató több ízben foglalkozott már a témával és határozott véleménye van a szója körül kialakult diskurzusról. „A szója kérdés sajnos nemcsak egészségügyi, hanem gazdaságpolitikai kérdéseket is érint, veszélybe sodorta egyes iparágak stabilitását, ezért a zöld mozgalmakat is felhasználva mozgalom indult a lejáratására. Persze nem minden téren hasznos (allergenitás), de az esetek többségében igen, így az előny/hátrány arány a döntő. A szója eleinte az érdeklődés, majd napjainkban egyre inkább a támadások középpontjába került. Vélt vagy valós előnytelen hatásairól döntően azóta hallhatunk, amióta az iránta való kereslet mérhetően növekedett. Minden jel szerint ugyanis bekövetkezett az, amit talán sokan nem is gondoltak: a szója és az ebből készített termékek helyet követeltek maguknak az élelmiszerpiacon, és mind árfekvésben, mind pedig táplálkozás-élettani értékben versenyképesnek bizonyulnak az állati eredetű termékekkel szemben.”

Fotó: iStock.com/naito8

Fotó: iStock.com/naito8

Mindkét oldalt meg kell vizsgálni

Kissé érthetetlen, de az emberek többsége adott témában csak szélsőséges véleményt tud megfogalmazni. Vannak, akik imádják a szóját és vannak, akik ellenségként tekintenek rá. Nagyon kevesen vannak azok, akik képesek az arany középutat választani és belátni, hogy előnnyel és hátránnyal egyaránt rendelkezik ez a termék. A szakértő szerint a negatív kritikák elterjedése a génkezelt szója vizsgálatának köszönhető, ezek az eredmények viszont rossz fényt vetnek a nem génmódosított alapanyagra is.
A kritikák többsége arról szól, hogy a szója tartalmaz egyes tápanyagok hasznosulását gátló anyagokat, károsítja a hasnyálmirigyet, ellehetetleníti a fehérje-emésztést, meggátolja a fémek felszívódását, így vashiányt is okozhat. De fontos megvizsgálni, hogy ezek a hatások milyen körülmények között jelentkezhetnek. „Az előbb leírt hatások első olvasatra valóban okot adhatnának aggodalomra, amennyiben a szójababot vagy szójalisztet nyers formában fogyasztanánk el. A szójababban viszonylag ellenálló tripszin- és kimotripszin-gátló anyagok vannak, de ezek is vízben legalább 20–25 perces főzéssel elveszítik aktivitásukat, a lektinek káros hatásai pedig már 1–015 perces főzés után eltűnnek. A negatív hatások összegzéseként elmondható, hogy a szója káros hatásai egyrészt a késztermékben már csak elenyésző mértékben vannak jelen, másrészt a feltételezések egy része nem igazolható. Ha a szójának valóban olyan kiemelten előnytelen hatása volna, mint ahogyan azt sokan vélelmezik, az ázsiai népességnél – ahol az emberek száma a statisztikai elemzést és kiértékelést is lehetővé teszi – ez nyilvánvaló módon jelentkezne.”
Ha találkozunk egy negatív hangvételű cikkel, vagy valamelyik ismerősünk próbál eltántorítani minket a szója fogyasztásától, ajánlott alaposabban megvizsgálni a témát. Káros hatása a kávénak és a teának is van, mégsem szabadulunk meg tőlük azonnal. Az előny-hátrány arány minden terméknél jelen van, de fontos, hogy tisztában legyünk ennek a mértékével.