Konyha

Színpadon a sütőtök – mindig más ruhában

Bár akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér, a sütőtök az egyik legfinomabb és legértékesebb őszi zöldségünk. Édesen vagy sósan, levesnek vagy fasírtnak – bárhogy elkészíthetjük.

Sütőtököt nemcsak azért érdemes rendszeresen enni, mert viszonylag olcsó, a kertben is megterem, és finom – még egészséges is! Tele van A-vitaminnal, ami szebbé teszi a bőrünket, és javíthatja a látásunkat, illetve béta-karotinnal, amiből szervezetünk szintén A-vitamint tud előállítani.

A sütőtök rosttartalma is igen magas, ezért – bár azért szénhidrátot is tartalmaz – fogyókúrázóknak is ajánlott, főleg azért, mert jóleső teltségérzetet okoz, és natúr megsütve is édes ízű, akár az édességet is helyettesíthetjük vele. A tök magjait se dobjuk ki, tisztítsuk, szárítsuk meg őket, és megpörkölve mehetnek a finom sütőtökkrémleves tetejére. Ha sportolunk, a sütőtököt akkor is érdemes beiktatni az étrendünkbe, hiszen rengeteg káliumot tartalmaz, még többet, mint a banán. Az őszi időszakban jelentkező betegségek ellen is felvehetjük vele a harcot, a sütőtök magas C-vitamin-tartalma segíti immunrendszerünk megfelelő működését.

Hogyan együk?

A sütőtök legegyszerűbb fogyasztási módja az, ha cikkekre vágjuk, magjait kikaparjuk, és sütőben készre sütjük. Ha szeretnénk, mézzel édesíthetjük, vagy különböző fűszerek segítségével tehetjük még érdekesebbé. A sütőtök azonban nem csupán így ehető: ha nem sütjük meg, hanem nyersen felkockázva megfőzzük, hamarabb elkészül, és tápláló levest kaphatunk eredményként. Ha kreatívak vagyunk, még a húst is helyettesíthetjük vele egy vegán fasírtban. Lássunk akkor néhány különleges receptet!

Fotó: iStock.com/Anna Pustynnikova

Fotó: iStock.com/Anna Pustynnikova

Különleges sütőtökleves

A hagyományos verzió is nagyon finom, de most próbáljunk ki valami izgalmasabbat! A kókusztej, a csili és a gyömbér egy új oldalát hozza ki a sütőtöknek. Kell hozzá 80 dkg sütőtök, amit külön megsütünk, két bögre kókusztej. No meg olívaolaj, amin megfonnyasztunk egy kis vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, aztán rádobjuk a sütőtököt. Felöntjük a kókusztejjel, vízzel, ízesítjük sóval, borssal, egy kis fahéjjal, csilivel ízlés szerint, és 3 cm-es gyömbérdarabbal. Tálalás előtt szórjuk meg pirított tökmaggal és kockára vágott, pirított baconnel. Próbáljuk ki kakukkfűvel ízesítve, és burgonyával sűrítve is!

Sütőtökgolyó

A kókuszgolyót mindannyian ismerjük, itt az ideje, hogy kipróbáljuk, milyen sütőtökkel! Főleg akkor jöhet jól, amikor nem tudunk már mit kezdeni a megmaradt sütőtökkel, vagy a gyerkőc valami édességre vágyik. Fél kilónyi sütőtök kell hozzá megsütve, 15 dkg darált keksz, 5 dkg kókuszvaj, 3 evőkanálnyi cukor vagy méz, egy teáskanálnyi fahéj. Egy turmixgép lesz a segítségünkre, abban keverjük össze a hozzávalókat, majd formáljunk belőle golyókat, és forgassuk csokireszelékbe. Ha túl laza az állaga, egy kis kókusz- vagy mandulaliszttel tehetjük tartalmasabbá. A fűszerezésen nyugodtan változtathatunk a fűszeres-csípőstől kezdve a sárgarépával, mazsolával, reszelt almával dúsított, vagy csokimázzal borított változatig.

Sütőtökfasírt

Ha nem eszünk húst, a fasírozottat viszont határozottan szeretjük, készítsük el sütőtökből! Itt is nagyon sok variáció létezik, húsimádók keverhetik darált hússal, mások reszelt sajttal, tört mogyoróval, összetört főtt krumplival, és még sorolhatnánk. Reszeljünk le (a hagyma miatt ajánlott az aprítógép) egy kiló sütőtököt, mellé egy fej vöröshagymát, néhány gerezd fokhagymát, adjunk hozzá egy egész tojást, sót, borsot, egy fél zsemlét és zsemlemorzsát. Ha szeretnénk, a sütőtököt feldarabolva elő is süthetjük, a hagymát pedig megfonnyaszthatjuk olajban. Akárhogy is, pürésítsünk, aminek eredményeként formázható masszát kell kapnunk, amit a szokásos módon zsemlemorzsába forgatva forró olajban kisütünk, vagy akár egyben a sütőben készítünk el.

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

Sütőtökös pite

Kell hozzá három tojás, két csészényi megsült sütőtökpüré, másfél csésze tejszín, 1/2 csésze barna cukor, 1/3 csésze fehér cukor (vagy méz), 1/2 teáskanál só, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/4 teáskanál őrölt kardamom, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj. Elsőnek készítsünk egy sima pitealjat tésztából, aztán keverjük össze a sütőtökös-fűszeres hozzávalókat simára. Simítsuk a masszát a nyers pitetésztára, és mehet az egész a sütőbe. Ha nem szeretnénk külön pitetésztával bajlódni, a lisztet a sütőporral együtt hozzá is keverhetjük a sütőtökös masszához.