Csillagok

3 egyszerű szokás, hogy a mindfulness életünk részévé váljon

A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy részt veszünk a jelen pillanatban, észleljük a külső történéseket és a belső világunkban lejátszódó eseményeket is, de nem hagyjuk, hogy ezek magukkal sodorjanak. Bár úgy tűnhet, a pillanat megélése egy természetes és egyértelmű állapot, rohanó világunk sokszor mégsem teszi ezt lehetővé.

Mikor volt utoljára, hogy úgy ettünk, hogy nem beszélgettünk, tévéztünk, mobiloztunk közben? Mikor sétáltunk utoljára különösebb tervek és cél nélkül? Mikor ittunk utoljára úgy meg egy csésze teát, hogy csak csendben ücsörögtünk közben?

A technológia szerves része életünknek, sokszor megkönnyíti a kommunikációt, az információ áramlását. Folyamatos jelenléte életünkben azonban eláraszt minket, már nem is tudunk létezni nélküle. Sportolás közben zenét hallgatunk, a buszon csetelünk, ébredés után azonnal a telefon után nyúlunk, hogy megnézzük, miről maradtunk le az éjjel. Ez az örökös online lét elfáraszt és sokszor túlstresszel minket, ami lelki és testi egészségünket is károsíthatja hosszú távon. Viszont ha tudatosan odafigyelünk, visszatalálhatunk a pillanatok megéléséhez, pár egyszerű szokással kicsit kiszakadhatunk a hétköznapok pörgéséből, és feltöltődhetünk.

naplemente ferfi ul mindfulness

Mindful séta

Menjünk ki a természetbe vagy egy parkba, és sétáljunk egy félórát! Nem a tempó és a táv most a lényeg, hanem az, hogy körülnézzünk a természetben. Koncentráljunk a növényekre, a madarak hangjára, az elröppenő pillangókra! Figyeljük meg, milyen illatok szállnak körülöttünk, hogyan ropog a talaj a talpunk alatt, szemléljünk meg közelről egy virágot vagy egy aranyló falevelet! A telefont persze hagyjuk otthon…

Légzésszámlálás

A mindfulness-meditációk alapját képezi a légzés tudatosítása, hiszen ez az örök mozgás, ringatás, ami a testünkben zajlik, létünk alapja, és segít lehorgonyozni minket a jelenben. Napi párszor figyeljünk csak erre: számoljunk 20 légzést, amikor csak erre figyelünk. Ne próbáljuk megváltoztatni, mélyíteni, egyszerűen csak figyeljük, és fogadjuk el, hogy most olyan, amilyen.

Meditáció

Üljünk le egy nap egyszer tíz percre, és csak üljünk. Ne próbáljunk semmit sem tenni, semmit sem mondani magunknak, csak hagyjuk, hogy gondolataink, mint felhők az égen, áramoljanak át rajtunk anélkül, hogy beléjük kapaszkodnánk, vagy megpróbálnánk elhessegetni őket.