Konyha

A legjobb, ami a körtével történhet, ha összebújik a sajttal

Aki valami érthetetlen okból nem kedveli a körtét magában, az kóstolja meg az alábbi sós variációkban, és szerintünk új legjobb barátra tesz majd szert.

Amikor már kitomboltuk magunkat a nyári ízekkel, akkor minden további nélkül belevethetjük magunkat az ősz gasztronómiai kalandozásaiba, ami így szeptember közepén már igazán időszerű is. Van már magyar almánk, szőlőnk, szilvánk, körténk, fügénk, amik a legfinomabb gyümölcsös kísérői egy könnyű esti vagy baráti borozásnak, és amelyek mellé csak sajtokat, vékonyra szeletelt sonkaféléket és diót, mandulát, mogyorót kell tálalni. A mai összeállításunk főszereplője a körte, annak is a sós receptes változatai, amelyek a legkritikusabb ízlelőbimbókat is megadásra kényszerítik. A körte szinten minden sajtfélével, salátával és fehér hússal jól harmonizál, könnyű, friss és nem tolakodóan édes gyümölcsösséget adva az ételeknek. Az alábbi három recept után kísérletezzen vele mindenki bátran!

Fotó: iStock.com/ Anna_Shepulova

Fotó: iStock.com/ Anna_Shepulova

Körtesaláta kéksajttal és fenyőmaggal

Hozzávalók személyenként:
fél körte
egy szelet kékpenészes sajt
egy marék vegyes zöldsaláta
egy tk. fenyőmag
A dresszinghez:
1 mk. olívaolaj
0,5 mk. balzsamecet
0,5 mk. méz
1-2 csepp citromlé
A körtét felszeletelem vagy nagyobb cikkekre vágom, kinek hogy tetszik. A dresszinget alaposan összerázom vagy egy kisebb habverővel elkeverem, és egy külön tálban összekeverem a salátával. Tányérra halmozom, megszórom a fenyőmaggal, szépen elhelyezem rajta a körteszeleteket, és rászórom az apróra tört sajtot. Száraz fehérbort kínálok hozzá.

Fotó: iStock.com/nata_vkusidey

Fotó: iStock.com/nata_vkusidey

Körtés-gránátalmás salsa

Hozzávalók négy személyre:
két érett körte
egy érett gránátalma
fél vöröshagyma
fél csokor citromfű (vagy petrezselyem, vagy koriander)
fél lime leve

Minden hozzávalót apróra/finomra vágunk és egy nagy tálban összekeverünk. Az egész műveletből a gránátalma megpucolása a legmacerásabb, de csak akkor, ha az ember lánya nem ismeri a legegyszerűbb technikát. Ehhez nem kell mást tenni, mint az egész gránátalmát kicsit meggyömöszölni: a konyhapulton gördítve minden oldalát kissé összenyomni, hogy a növény belső szerkezete kicsit roncsolódjon. Ezután keresztben félbevágjuk, és mint a narancsot, egy tálba facsarjuk a magok többségét. Egy kanállal megkopogtatva a tetejét segíthetünk rajtuk. Ami benne maradt, azt a héjat kifordítva könnyen kipöckölhetjük. Felhasználás előtt nézzük át, hogy ne maradjon benne a szép piros magok között a fehér szivacsos részből. Jól illik húsok mellé, de sajttálak finom kiegészítője is lehet.

Fotó: iStock.com/Anna Pustynnikova

Fotó: iStock.com/Anna Pustynnikova

Grillezett kacsamell karamellizált körtével

Hozzávalók személyenként:
egy kacsamell
egy körte
egy marék zöldsaláta
balzsamecet
méz

Nem újdonság, hogy a kacsahúshoz jól mennek a gyümölcsköretek, -mártások, -szószok, -chutney-k, a karamellizált körte pedig nem csak a vaníliafagyival alkot ellenállhatatlan párost. A gyümölcsköretek azért örvendenek akkora elismertségnek e nehezebb szárnyashúsok mellé, mert az egyébként is karakteresebb, legtöbbször zsírban sütött húsok mellé a hagyományos köretek, mint a krumpli vagy a rizs már túl nehéznek bizonyulnak. A könnyű kompótok viszont enyhítik a gyomor leterheltségét, és ízükben is harmonizálnak a sötétebb húsokkal.

A kacsát kétféleképpen is el lehet készíteni: vagy sóoldatba áztatjuk egy órára, fél napot pihentetjük, majd sütőben egy óra alatt pirosra sütjük, vagy a bőrét beirdaljuk, bedörzsöljük sóval, borssal, rozmaringgal, és forró serpenyőben először a bőrös felével lefelé, majd megfordítja pirosra sütjük. Utóbbi inkább csak fiatal kacsa mellehúsával finom. A megpucolt, felezett körtéket egy evőkanál barna cukron karamellizáljuk, ízlés szerint egy kevés fahéjjal vagy szegfűszeggel is ízesíthetjük. A salátára pár csepp balzsamecetet teszünk, ráhelyezzük a szeletelt kacsahúst, mellé pedig a karamellizált körtét.