Otthon

Pofonegyszerű őszi dekorációs tippek sietősöknek

Egyszerű, de látványos ötleteket kerestünk az otthonunk őszi hangulatú dekorálására, és nem bírtuk ki, hogy ne idézzünk pár sort egy szuper őszi versből.

Csapong az ősz, kabátot bontogat.
Csapongok én is. Semmi fontosat.
A szeptember merő banalitás.
A lényeget talán majd valaki más.

(Závada Péter: Nem tart)

Bár ma nagyon nem divat női magazinokban verseket közölni, egyszerűen nem bírtuk ki, hogy legalább ennyit ne idézzünk belőle. Ősszel egyébként is legbelül mindenki arra vágyik, hogy az egyre sötétebb és hidegebb estéken egy szeles séta után valami melengető ital mellett a kanapéra kucorodhasson.

Visszatérve az őszi dekorációkhoz, sokkal olcsóbban és természetesebben megúszhatjuk az idei lakásdekorálást, ha nem a hipermarketekben kapható olcsó kínai neonsárga levélfüzéreket és madárijesztőket vesszük, hanem kisétálunk a szemközti közparkba néhány levélért és bogyóért.

Fotó: iStock.com/MaximFesenko

Fotó: iStock.com/MaximFesenko

Egy talpas pohár, négy évszak

Borospoharakból, szép öblös üvegekből, kisebb gömbakváriumokból akár minden hónapban, vagy egy-egy kirándulás után, ritkább esetben évszakonként más-más dekorációt készíthetünk minimális szépérzék és kellékek segítségével. A talpas poharas dekorációt azért szeretjük, mert tényleg kevés dekorelem kell bele, és nem lehet elrontani – bármit pakolunk bele, mindenképpen látványos lesz. Hobbiboltból néhány színesre festett levél vagy termés (élénkpiros, sárga, narancs), némi örökzöld levél és akár egy pár centis színes szalag csokorba kötve máris jól mutat. De tehetünk a dekorációba apró állat-, manó-, tündér- vagy gombadíszt, az még jobban feldobja a látványt. Egyetlen dologra ügyeljünk: olyan helyre szánjuk, ahol kisebb eséllyel lökjük fel.

Fotó: iStock.com/Benjamin Goode

Fotó: iStock.com/Benjamin Goode

Ha csak a színeket változtatjuk

A lakberendezéssel foglalkozó blogok mindig azt ajánlják fel egy szoba enteriőrjének látványos megváltoztatására, hogy cseréljük le a díszpárnákat a kanapén, és lehetőleg legyenek minél színesebbek. Az összhatást erősíti, ha a ma már minden lakberendezési és dekorboltban kapható színes gömböket is összehangoljuk vele (lásd a képen) – karácsonykor úgyis lecseréljük aranyra, ezüstre, pirosra. Nekem van egy zöld és egy piros hatalmas kerámiatálam, még egyik balatoni nyaralásunk alkalmával vettem egy keramikus iparművésztől. Ezekben a tálakban még látványosabbak az őszi termések, barna-narancs-piros nádgolyók.

Fotó: IStock.com/Vitalina Rybakova

Fotó: IStock.com/Vitalina Rybakova

Az apró, színes dísztököknél egyszerűbb nincs!

Lassan a legtöbb zöldségesnél, de a szupermarketekben biztosan megjelennek már az apró dísztökök. Ha máshová nem is, a gyümölcsöstálba az asztal közepére mindig veszek néhány színes, girbe-gurba és gömbölyű darabot, de idén a teraszra is szánok majd a nagyobb sütőtök mellé. Az őszi asztali dekort ha hétköznapokra nem is, de például aktuális családi ünnepekre, születésnapokra, évfordulókra mindenkinek ajánlom. A tányérok mellé fejenként egy aprócska csokor színes levelekből, pár makkal, csipkebogyóval, madárberkenyével, hóbogyóval vagy madárbirssel mindenkinél nagy tetszést vált ki. Ezeket a bogyós terméseket ráadásul szinte bármelyik közparkban is megtaláljuk, vagyis még hosszabb túrát sem kell tennünk azért, hogy a hétvégi asztalt feldíszítsük. A bogyókból köthetünk kis csokrot a bejárati ajtóra, az előszobai mindenes szekrényre, sőt még a fürdőszobába is, és jóleső érzés lesz minden alkalommal ránézni.