Otthon

Nanoházak – a fenntartható jövő zálogai?

A közvéleményben pontos menete van az ideális otthonteremtésnek: a bérelt szobától, garzontól kezdve, ami csak egy egyetemista számára megengedhető megoldás, a párszobás lakásokon keresztül egészen a nagy, több fürdőszobás, (ne adj’ Isten medencés) kertes családi házig terjed a skála. Külső szemlélő számára ez utóbbi a végcél, és egyben a családi álmok beteljesülése is – olyannyira, hogy a legtöbb embernek eszébe sem jut megkérdőjelezni ezt, és boldogan vesz fel hitelt, tárol ezer felesleges holmit a kihasználatlan szobákban, és fizet sokszoros rezsit csak azért, hogy e státuszszimbólum birtokába jusson.

Mi lenne, ha felrúgnánk ezt a rendszert, és gyökeresen változtatnánk meg az otthon minőségéről, méretéről alkotott elképzeléseinket? Mi lenne, ha a rengeteg felesleges cuccot, költséget és környezetszennyezést okozó családi házas álmok helyett valami fenntartható, modern és egyben gazdaságos megoldást találnánk? A Tiny House Movement, magyarul Kulipintyó-mozgalom hívei pontosan ezt tűzték ki célul: újrahasznosított anyagokból, általában saját kezűleg építenek nanoházakat, azaz 25 négyzetméter alatti lakokat, és ebben élik életüket. Nézzük, mik az előnyei ezekben az apró otthonoknak!

Fotó: iStock.com/sylv1rob1

Fotó: iStock.com/sylv1rob1

Zöld és költséghatékony

Bár a környezettudatosság egyre nagyobb figyelmet kap manapság, sokszor megfeledkezünk róla, hogy okos előretervezéssel nemcsak Földünket óvhatjuk, de pénztárcánk is megkönnyebbül (vagy épp nehezebb lesz). Egy átlag amerikai polgár 15 évet dolgozik rezsiköltségei kifizetéséért – a mértéktelen víz-, gáz- és áramfogyasztás így bosszulja meg magát a családi kasszán. A nanoházak azonban zöld technológiával épülnek: napelem termeli az elektromosságot, komposztáló vagy gazdaságos vízvételi WC helyettesíti az ivóvizes öblítést, és 25 négyzetmétert felfűteni vagy lehűteni amúgy is töredéke egy családi ház költségeinek.

És mi lesz a cuccaimmal?!

Kérdezhetnénk jogosan, amikor arra gondolunk, hány doboz könyv, gyerekruha, családi album, bakelitlemez és különböző kacatok állnak egymás hegyén-hátán a pincében, padláson – „ne dobjuk ki”, „jó lesz az valamire” jelszavakkal. Valóban, minden félretett tárgyunkat nem tudnánk átmenteni egyetlen nanoházba – még talán háromba sem, így ezek valamilyen fokú minimalizmust is megkívánnak lakóiktól, bár a függesztéses rendszernek és az okos helykihasználásnak hála minden hasznos és valóban rendszeresen használt tárgynak meg fogjuk találni a helyét. A többit pedig? Adjuk el, selejtezzük ki, adományozzuk a rászorulóknak, vagy ha nagyon ragaszkodunk hozzá, béreljünk neki raktárhelyiséget!

Fotó: iStock.com/Cebas

Fotó: iStock.com/Cebas

A dizájn

A modern és környezettudatos tervezők fantasztikus nanoházakat álmodtak meg, amik egyesítik az egyszerű vonalvezetést, a praktikumot és az igazán otthonos, hívogató belsőt, így igazán nem lehet okunk kulipintyónk külsőjét kritizálni. Keressünk csak rá, és álmélkodjunk a csodás házacskákon!

Kétségtelen, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy egészen pici helyen éljen huzamosabb ideig. Több gyermekkel, nagyobb családdal a szükséges élettér is megnövekszik, és a külföldi nanoházakat kibővítő kert sem mindig használható a hazai klímán. Mégis, a Kulipintyó-mozgalomhoz hasonló szélsőséges kezdeményezések hosszú távon azt eredményezik, hogy megkérdőjelezzük berögzült meggyőződéseinket, és bátorságot szerezzünk új, merész ötletek megvalósításához, amik egy fenntartható, zöldebb jövő felé vezetnek.

A témával Emberi túlfogyasztás címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A vendégek Ürge Vorsatz Diana, Monspart Sarolta és Sipos Katalin lesznek, valamint meglepetésvendég is érkezik a stúdióba.

 

A tegnapi adást az életmentőkről pedig ezen a linken tudjuk visszanézni.