Stílus

Jön a baba? Anya hajat vágat!

Amikor egy nő életében nagy változás történik, megújítja a frizuráját. Lehet ez egy esküvő vagy éppen egy szakítás, egy új munkahely vagy egy költözés, de lehet az éppen egy gyerekvállalás is. Utóbbi egyébként egy mindennapokat gyökeresen megváltoztató élethelyzet, ami bizony megköveteli az új, a korábbinál sokkal könnyebben kezelhető, praktikusabb frizurát. Anyukákat és Zádory Eszter fodrászt kérdeztük, milyen frizurákat is hordanak a mai anyukák és milyen hajviseletek a legpraktikusabbak nekik.

A terhességnek rengeteg kellemetlen velejárója van, a lábdagadástól a hányingerig, de a hormonok miatt dúsulásnak induló haj kicsit sem sorolható ezek közé. Sokan éppen ezen felbuzdulva várandósan megnövesztik a hajukat, így tett Lili is: „Sosem volt hosszú hajam, mert vékony szálú, kevés hajkoronával áldott meg a teremtő, de amint terhes lettem, elkezdett dúsulni, eszem ágába sem volt levágatni” – majd hozzáteszi, hogy így sajnos a szülés utáni hajhullás még látványosabb volt. Mert a szülés után, a hormonszint csökkenésével hirtelen, egyszerre hullik ki az összes, ami az előző kilenc hónapban nem. És ha menet közben megnövesztette az illető nő a haját, akkor a hosszú hajszálaknak hála, még látványosabb a fésűben ragadó hajmennyiség.

Fotó: iStock.com/LiudmylaSupynska

Fotó: iStock.com/LiudmylaSupynska

Sokan ezért, és a praktikum miatt váltanak frizurát a gyerek születése után. „Mielőtt anya lettem, olyan frizurám volt, ami rengeteg törődést igényelt, minden hajmosásnál beszárítottam, de gyakran hajsütővel is formáztam. Miután megszületett a kisfiam ilyen reggeli rutinokra nem maradt időm…” – festi le az anyák által jól ismert helyzetet Kinga, aki ezért is vágatott rövidebb, formázást nem igénylő frizurát.

„Sok kismama vendégem szülés előtt vágatja rövidebbre a haját, olyan megfontolásból is, hogy ne vegyen igénybe olyan sok időt a szárítás” – mondja Zádory Eszter fodrász, és hozzáteszi, azért olyan hosszat szoktak az anyukák választani, amit még össze lehet fogni. „Természetesen az arcformát és a haj textúráját figyelembe véve én a félhosszú fazonokat szoktam ilyen esetben javasolni” – és Eszter azt is elárulja, melyik forma a legdivatosabb manapság ezek közül: „Mostanában közkedvelt a long bob nevet viselő forma. Ez egy nagyon sokféleképpen hordható, könnyen személyre szabható, a különböző hajtípusokhoz könnyen kezelhetővé vágható fazon. Azért szoktam a várandós vendégeimnek ezt a formát javasolni, mert tudom, hogy nem lesz vele gondjuk és trendi kismamák lesznek.”

Fotó: iStock.com/Dmytro Shestakov

Fotó: iStock.com/Dmytro Shestakov

Vannak, akiknél egy kis változtatás teszi egyedivé a frizurájukat, ahogyan történt ez Emesével is. „Mivel szülés után, a szoptatás alatt nagyon hullott a hajam, és töredezett is a vége, félhosszúra vágattam, de nem voltam vele elégedett, mert a kevés rásimult a fejemre.” Emesének sem volt a két gyerek mellett ideje a haját beszárítani, tuningolni vagy éppen tupírozni. Neki Eszter furfrut javasolt, ami be is vált, hiszen megtörte a fejre lapuló frizurát.