Egészség

Ez történik, ha minden nap meditálunk

A meditáció szó hallattán talán sokan felkapják a fejüket és azt kérdezik: hol van nekem erre időm? De ha valóban szánunk rá időt és gyakoroljuk a meditációt, elérhetjük a belső békénket. A meditáció azért is jó, mert nincsenek árnyoldalai, csak előnyei, jótékonyan hat az egészségünkre is. Nemcsak a lelkire, hanem a testire is.

A Women’s Health Magazin egyik szerzője elkezdett meditálni, és összegyűjtötte annak előnyeit, hogy miket fedezett fel benne, s amikért rendszeresen alkalmazni kezdte. Jó hatással volt az egészségére és a viselkedésére. Ezekből közlünk néhány fontosat.

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

1. Abbahagyta az időpocsékolást

Eleinte ő is az időhiányra fogta, hogy nem meditál, de aztán a meditáció rendszeres gyakorlása közben rájött, hogy mennyi időt vesztegetett el nap mint nap. Lógott a Facebookon, szörfözött a neten, aztán a meditációs gyakorlatok rákényszerítették arra, hogy hasznosan és egészségesen töltse az idejét. Meditációval ugyanis nő az önkontroll, a tudatosság, a koncentráció, és jobb lesz tőle a memóriánk is.

2. Elkezdett többet naplózni

Rájött arra, hogy jót tesz azzal, ha naplót ír. Azt állítja, hogy a toll és a papír a legjobb módja annak, hogy kiírjuk magunkból a rossz érzéseket. Jobb, mintha a laptopunkba pötyögnénk azokat.

3. Megnyitott néhány energiacsatornát

A meditációk során kellemes érzést tapasztalt a gerince mentén: olyan érzése támadt, mintha egy jó masszázsban részesülne. A témában jártas szakértők úgy tartják, hogy a meditáció stimulálja az energiaközpontokat a testben, ez lehet a magyarázat a kellemes, bizsergető érzésre.

4. Mind többet és többet akart meditálni

Eleinte kényszerítenie kellett magát a meditációs gyakorlatok elvégzésére, de ahogy egyre jobban belejött, egyre inkább szeretett volna meditálni. A kezdetben csak tízperces meditációk húszpercesre hosszabbodtak.

5. Megváltoztak a reakciói

Bár a világ nem változott, neki megváltoztak a reakciói. A meditáció ugyanis jó hatással van az agyra. Sokkal kiegyensúlyozottabb lett, és kevésbé bosszankodott dolgok miatt.