Stílus

Esküvői álmok és a kiábrándító valóság

Bár lassan az esküvői szezon végéhez közeledünk, azért még biztos akadnak ismerőseink – vagy éppen mi magunk –, akik a nyár közepi kánikula helyett inkább az ezer színben pompázó falevelek között, ősszel kötnék össze az életüket. Rengeteg kislány álmodozik már gyermekkorától a tökéletes esküvőről: a királylányos ruháról, a rózsahegyekről, a koszorúslányok virágkoszorújáról, és persze a cukormázas, háromemeletes tortáról. Ahogy azonban felnövünk, az esküvő reális közelségbe kerül, sokan ráeszmélünk, hogy ezeknek a fantáziáknak a nagy része megmarad annak, ami: képzeletünk szüleményének. Vagy változó ízlésünk, vagy pénztárcánk vastagsága áll útjába a tíz póni húzta fogatnak, szabadon eresztett száz fehér gerlének, de végül nosztalgikus mosollyal temetjük el ezeket a vad álmokat emlékezetünk mélyére, és fordulunk a valódi lehetőségek, tartalmak felé. Azonban vannak, akik továbbra is ragaszkodnak a minden ízében tökéletes ceremóniához, és végül több stresszt okoznak maguknak, mint amennyi örömet találnak végül A Nagy Napjukban. Nézzük, mit tehetünk, hogy el tudjuk engedni az esküvői idegbajt, és végül boldogan éljük meg legfontosabb perceket szerelmünk oldalán, szeretteink színe előtt.

A tartalom fontosabb, mint a forma

A legtöbb esküvői stresszt éppen az okozza, hogy – jellemzően a menyasszony – nagyobb hangsúlyt fektet a szertartás és a vacsora formai részére, és elhanyagolja a valódi tartalmat. Lehet, hogy meglep minket, de a vendégeknek nem az a fő elfoglaltsága, hogy a székszoknya stílusát bírálják, és nem várják el, hogy legalább öt különböző ruhakölteményt felvonultassunk a nap során. Jó esetben azért jönnek, mert szeretnének részesei lenni, ahogy összekötjük életünket, és velünk ünnepelnének, rossz esetben vonzza őket az ingyen vacsora ígérete, és buliznának egy nagyot. Szóval fordítsunk kevesebb figyelmet a koszorúslányok frizurájára, és többet a rendezvény tartalmi oldalára!

Fotó: iStock.com/Kiuikson

Fotó: iStock.com/Kiuikson

Ne lepődjünk meg a rejtett érzelmek felbukkanásán!

Bármennyire régóta járunk jegyben, és bármilyen biztosak vagyunk abban, hogy mi egymásnak lettünk teremtve holtodiglan-holtomiglan, egy esküvő azért mégis nagy dolog. Ne lepődjünk meg, és pláne ne pánikoljunk, ha a szervezés során felbukkannak félelmek, bizonytalanságok: ez teljesen normális. Mégiscsak azt tervezzük, hogy egyetlen ember mellett tesszük le a voksunkat életünk végéig! Elkeseredés helyett beszélgessünk erről párunkkal, könnyen lehet, hogy kiderül, hasonlóan érez ő is, és a kérdést közösen megoldva kapcsolatunk is megerősödik.

Készüljünk fel, hogy nem lesz minden tökéletes

Ahogy már a bevezetőben is írtuk, felejtsük el a tökéletes esküvő illúzióját! Rengeteg olyan tényező van ebben, ami felett semmilyen kontrollunk nincs – kezdve az időjárással, ami sok kültéri esküvő szabotálója lehet, ha a ragyogó napsütés helyett esőfelhők lógatják a lábukat a fejünk felett. Ahelyett, hogy elvesznénk álmainkban, kalkuláljuk már bele előre, mik akadályozhatják az esemény megvalósulását – és milyen B tervekkel készülhetünk ezekre az esetekre. Ne ragaszkodjunk tíz körömmel az eredeti elképzelésekhez, mert könnyen csalódás lehet a vége. Inkább legyünk nyitottak az alternatív megoldásokra, és már előre tanuljunk meg nevetni azon, ha valami apróság félrecsúszik.

Fotó: iStock.com/Kiuikson

Fotó: iStock.com/Kiuikson

Kezeljük az elvárásokat

A társadalom és a hagyományok bizonyos elvárásokat, íratlan szabályokat állítanak a házasodni vágyók útjába – és van olyan család, amelyik ezt keményen be is szeretné tartatni. Attól kezdve, hogy melyik távoli rokont muszáj meghívni, a vacsorán felszolgált italok száma, és a lagzin lejátszandó kötelező zeneszámokig számtalan elvárásnak kell megfelelnünk – legalábbis ezt hihetjük. Ne dőljünk be ezeknek! Ez a nap rólunk, kettőnkről szól, így nyugodtan húzzuk meg határainkat, és úgy szervezzük meg az esküvőnket, hogy azt tényleg magunkénak érezzük.

Érdekel a téma? A Ridikül mai adása a férfiak esküvői álmaival foglalkozik, sztárvendég lesz Újvári Zoltán műsorvezető, Koller László zenész és Aradi Tibor író. Kapcsolj délután 17:10-kor a Duna TV-re, vagy másnap reggel 7:20-kor a Duna World műsorára!

A tegnapi, piacolós adást pedig ezen a linken nézhetjük vissza.