Siker

Végre itt az ételmentő applikáció magyar változata is

A megtermelt és előállított élelmiszer 30-40 százaléka végül a kukában végzi, ez Magyarországon naponta 100 kiló élelmiszert jelent, az EU-ban éves szinten összesen 100 millió tonna hulladékot. Ezek nagy része még fogyasztható lenne, mégis szemétként végzik.

Egy különleges olasz applikációról már mi is hírt adtunk korábban, de Dániában is létezik már hasonló, s végre megérkezett hazánkba is az alkalmazás, mely segítene csökkenteni a kukába kerülő élelmiszerek mennyiségét, s még pénzt is spórolna a használóinak.

Fotó: Unsplash/Jonathan Velazquez

Fotó: Unsplash/Jonathan Velazquez

Az elképzelés szerint ez az applikáció a nap végén, a regisztált üzletek vagy éttermek zárásakor felajánlaná használóinak a hozzájuk épp legközelebb eső akciós termékeket. Jelenleg a tesztelési szakaszban van, ám a fejlesztők azt ígérik, szeptembertől letölthető lesz. „A  hazai fejlesztésű mobilalkalmazás újfajta kapcsolatot teremt az éttermek és vendégeik között. Manapság az éttermek, büfék mind szélesebb köre kínál napi menüt, illetve készételeket. Gyakran előfordul, hogy néhány adag az étterem zárásáig sem talál gazdára, ezért kárba vész. Amennyiben azokat az étterem hajlandó jelentős árengedménnyel eladni, akkor az ajánlatát közzéteheti a alkalmazáson keresztül, mely értesítést küld a regisztrált vendégeknek, akik eldönthetik, hogy rendelnek-e a zárásig átvehető ételekből” –olvasható a termék leírásában. Így mindenki jól jár: az étterem minden adagot értékesíthet, míg a vendég jelentős kedvezménnyel juthat friss, finom ételekhez. Az élelmiszerhulladék csökkentése javítaná az élelmiszerhatékonyságot, pénzt takarítana meg, és csökkentené a hulladék-kezelés költségeit is.