Konyha

Mentás sárgabaracklekvár

A menta üdítő, hűsítő, friss íze jól illik a sárgabarackhoz, enyhén megfűszerezi azt, így a mentás sárgabaracklekvárunk nagyon jó lesz majd édességekbe, desszertekbe, de grízes tésztához, palacsintába is mennyei, és kalácsra vagy kennyérre kenve is jól fog esni.

Még épp tart a sárgabarack szezonja, és ha unjuk a sima sárgabaracklekvárt, mentával ízesítsük, és egy új ízt kapunk. Vegyünk hát a barackból, tegyünk hozzá mentát, és főzzünk egy különleges sárgabaracklekvárt.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Hozzávalók:

1,5 kg kimagozott sárgabarack

0,5 kg befőzőcukor, 3:1 típusú

8-10 mentalevél

Elkészítése:

Miután megmostuk és kimagoztuk a sárgabarckokat, vágjuk kisebb darabokra, és ezeket tegyük egy lábosba vagy fazékba. Öntsük rá a befőzőcukrot, tegyük a tűzhelyre, és közepes lángon kezdjük el főzni. Alaposan keverjük el a barackokon a cukrot. Tegyük bele a megmosott mentaleveleket, és azokkal főzzük tovább. Amikor a barackok kezdenek puhulni, vegyünk elő a botmixert vagy a krumplitörőt, és zúzzuk pépesre a gyümölcsöket. Aki úgy szereti a lekvárt, hogy gyümölcsdarabok is vannak benne, az ne törje össze az összes barackot, hanem hagyjon benne barackdarabokat. Hagyjuk felforrni a lekvárt, és a forrástól számított tíz percig forraljuk. Ekkor szépen besűrűsödik. Zárjuk el a gázt a lekvár alatt, és azt adagoljuk előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe. Csavarjuk az üvegekre a fedőt, majd fordítsuk az üvegeket fejtetőre, és hagyjuk így őket tíz percig. Aztán állítsuk a talpukra, és csomagoljuk őket száraz dunsztba, abban hagyjuk kihűlni a lekvárokat. Ez kb. egy-két nap, és aztán vihetjük is őket a spájzba.