Egészség

Gyömbér mindenképpen legyen otthon!

Nemcsak fűszer, de gyógynövény is a közönséges gyömbér, azaz Zingiber officinale. Kínában már több ezer évvel ezelőtt is használták, ma főként Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. A növény gyökerét fogyasztjuk, mely a benne található illóolajoknak köszönheti különleges illatát és ízét.

Manapság már inkább gyógynövényként vásároljuk, bár aki szereti az indiai, ázsiai konyhát, az biztos gyakran reszel belőle az ételébe. De nézzük meg, mi mindenre jó még!

Nátha

Közeledik az ősz, a megfázás, a nátha és az influenza kedvenc időszaka, aki szeretné felvenni a versenyt ezekkel a betegségekkel, annak érdemes mindennap meginnia egy csésze gyömbérteát: hámozzuk meg a gyökeret, szeleteljünk fel nagyjából 3 centiméternyit, tegyük forrásban lévő vízbe, majd forraljuk tovább még 5 percig. Ezután ízesíthetjük kedvünkre, bár önmagában is finom! De ha már elkéstünk, és megkaptuk a nyavalyát, akkor is forduljunk bizalommal a gyömbérhez: reszeljünk le egy centit, keverjük össze mézzel, citromlével, esetleg fokhagymával, és eszegessük naponta ötször. Ez a keverék biztosan lemarja a torkunkról az összes baktériumot.

Fotó: Unsplash/ Dominik Martin

Fotó: Unsplash/ Dominik Martin

Segít leküzdeni az émelygést

A terhesség első hónapjaiban vagy például utazáskor fellépő hányinger tökéletes ellenszere lehet a gyömbér. Csak rágcsáljunk el belőle egy vékony szeletet, s a háborgó gyomrunk azonnal megnyugszik.

Élénkíti az agyat

Idős embereken végzett kutatások bizonyítják, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztása, teaként vagy az ételbe reszelve, lassítja az agy öregedését, a szellemi hanyatlást. Sőt a kutatók odáig is elmerészkedtek, hogy esetleg még az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet.