Egészség

Súlyos következményei lehetnek az alvásmegvonásnak

Egy szigetországi hölgy kipróbálta, mi történik vele akkor, ha nyolc óra helyett mindennap csak hatot alszik, s megdöbbentő eredményre jutott – számolt be a Daily Mail brit napilap.

A London Center szerint ha napi két órával kevesebbet alszunk, az pontosan olyan, mintha mindennap kátyúba hajtanánk a kocsinkkal: szép lassan tönkremegy benne minden, ahogy a testünk is rongálódik minden egyes ilyen napon. A fent említett, 3 gyermekét nevelő, 46 éves hölgy alvási idejét 25 százalékkal csökkentették a kísérletet végző orvosok egyik napról a másikra. Első napokban csak figyelemzavaros és feltűnően ügyetlen volt, gyakrabban volt éhes, mint korábban, amikor még kipihent volt. Később azt vette észre, hogy az arca eltorzult, arcbőre fakóbb lett, ráncai elmélyültek, és bőre elveszítette korábbi ruganyosságát. A bőrgyógyászok szerint ez azért van, mert ha a test kialvatlan, akkor kortizolt termel, ami képes elpusztítani a kollagént, ami a bőrünk szépségéért felel.

Fotó: Unsplash/Benjamin Combs

Fotó: Unsplash/Benjamin Combs

Agyunk sem szereti a kialvatlanságot!

Aki nem tudja megfelelően kialudni magát, annak akár 60 százalékkal is csökkenhet a problémamegoldó képessége, sőt, a memóriánkra sem hagyatkozhatunk úgy, ahogy azt megszokhattuk eddig, de romlik az ítélőképességünk is: ilyenkor gyakrabban hozunk olyan döntéseket, melyeket később megbánunk. De ha évekig nem alszunk megfelelő mennyiséget, akkor agyunk egyszerűen elkezd zsugorodni, sőt, növekszik annak az esélye, hogy fényes nappal elkezdünk hallucinálni.