Siker

Kisminkelt ovisok – egészségesek-e gyerekszépségversenyek?

Kisminkelt ovisok műanyag magas sarkú cipőcskében, tündérruhában vagy épp a műkörmösnél, a háttérben izguló szülőkkel. Kell ez nekünk? Lipták Zita gyermekpszichológust kérdeztük.

Mit keresnek gyerekek egy szépségversenyen?

A szépségversenyen való szereplés gyerekek esetében általában nem a gyermek ötlete, tehát valójában a szülő motivációját érdemes megvizsgálni. Jó esetben minden szülő szépnek, tüneményesnek látja a gyermekét, a kérdés az, mi vezet oda, hogy valaki meg is akarja mérettetni a gyerek ezen adottságát. Nagyon sokszor ez a szülő szereplési vágyáról, esetleg meg nem valósult álmairól és arról az igényéről szól, hogy a gyerek sikerén keresztül pozitív visszajelzést kapjon saját magával kapcsolatban, hiszen ha a gyerek jól szerepel, a szülő is büszke lehet, sütkérezhet az elismerésben – a gyerek sikere a szülő sikere.

Fotó: iStock.com/LUNAMARINA

Fotó: iStock.com/LUNAMARINA

Addig, amíg a versenyzés nem válik rendszeressé, és amíg a szülő is jópofa játékként fogja fel, ha nem veszi túl komolyan és mindvégig biztatja a gyereket (akkor is, ha nem ér el sikert), addig különösebb sérülést nem okoz.

A gyerekek nagyjából kiskamaszkorig azért vesznek részt ezeken a versenyeken, mert a szülő azt sugallja, hogy ez jó dolog. A gyerekek szeretnek a szüleik kedvében járni, szeretnének megfelelni nekik, és előfordul, hogy ehhez az kell, hogy azt szeressék, amit a szülő szeretne. Ha egy szülő azt közvetíti a gyereke felé, hogy jó lenne elindulnia egy ilyen versenyen, mert esélyes és mert örülne neki, erre egy kisgyerek nem igazán fog nemet mondani. Ily módon ez nagyon ritkán a gyerek döntése.

Meddig nem káros ez?

Addig, amíg a versenyzés nem válik rendszeressé, és amíg a szülő is jópofa játékként fogja fel, ha nem veszi túl komolyan és mindvégig biztatja a gyereket (akkor is, ha nem ér el sikert), addig különösebb sérülést nem okoz. De azért az is kérdés, hogy mennyire komoly versenyről van szó, mit lát a gyerek maga körül, mennyire nagy a felhajtás, mennyire szól minden a külsőségekről. Ez valóban akkor veszélyes a gyerekre nézve, ha a szülő túl komolyan veszi a versenyt, túl nagy elvárásokat támaszt a gyerekkel szemben, és rendszeresen elindítja ilyen rendezvényeken annak reményében, hogy a gyerek (illetve a szülő) sikereket ér el. A szépségversenyek világa, bármennyire is játékosnak állítják be, mégiscsak a szépségről, azaz egy olyan értékről szól, ami valakinek vagy megadatott vagy nem (arról nem is beszélve, hogy ez mennyire szubjektív fogalom). Azt elültetni egy gyerekben, hogy ha valaki szép, akkor sikeres lehet, és erre kihegyezni egy versenyhelyzetet, torzíthatja a gyerek értékrendjét, énképét, önértékelését. Akkor is, ha nyer és akkor is, ha veszít. Aki nyer, azt éli meg, hogy én szép vagyok, tehát sikeres, aki veszít, az csúnyának, kevésbé értékesnek éli meg magát.

Milyen problémák jelentkezhetnek a szépségversenyek állandó résztvevői között?

A „túlzásba vitt” szépségversenyzés biztosan károsíthatja a gyerek személyiségét. Egyrészt ilyenkor a gyerek mögött gyakran ott áll egy lelki problémákkal küzdő szülő, ami már önmagában is okozhat nehézséget a gyerek életében, másrészt pedig olyasmiről szól az élete, ami nem felel meg a gyermekek természetes, egészséges lelki fejlődésének. Kifutóra állni, rivaldafényben vonulni, sminkelni, kifejezett hangsúlyt fektetni a külső adottságokra, azért izgulni, hogy elég szép vagyok-e ahhoz, hogy nyerjek – a boldog, felszabadult gyermekkor nem erről szól. És innen nézve mindegy, hogy sikert ér-e el vagy sem. Aki ezt rendszeresen át kell, hogy élje, az egy csomó feszültséget, szorongást, megfelelési kényszert él meg – ez pedig szerepet játszik a személyiségfejlődésében.

Fotó: iStock.com/carton_king

Fotó: iStock.com/carton_king

Mit gondol a gyerekszépségversenyekről?

Azt gondolom, erre nincs szükség egy gyermek életében. Ha a szülők szeretik és elfogadják a gyermeküket, enélkül is lesz önbizalma, sikerélménye. Nyilván vannak bizonyos keretek, amiken belül ez egy jó móka lehet szülő és gyermek számára, mondjuk egyszer kipróbálni egy ovis házi versenyen és aztán jót derülni rajta, kicsit megtapasztalni a színpadon való szereplés ízét, kipróbálni valami újat. Vagy beküldeni egy fotót egy versenyre, mert olyan cuki a gyerek… De hogy rendszeresen elinduljon ilyen versenyeken, és részese legyen mindannak, ami ezzel jár (a felkészüléstől kezdve az eredményhirdetésig), azt nem tartom jó ötletnek. Nem látom azt, hogy ennek valóban lennének előnyei, valódi pozitív hatásai a gyerek számára.