Konyha

Halat, mi jó falat

Mi, magyarok nagyon kevés halat eszünk, pedig ma már minden szupermarketben szembejön, szembeúszik velünk vagy egy élő ponty, vagy egy friss tengeri fogás, vagy pedig a fagyasztott herkentyűk elképesztő választéka. Válogathatunk közülünk kedvünkre!

A halak a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat, telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, és még finomak is. Aki azonban ódzkodik az iszap vagy tenger erős zamatától, az válassza inkább a semleges ízűeket. Fontos még, hogy könnyen lehet emészteni őket, nem megterhelő a gyomor számára, ezért tökéletes étel például vacsorára.

Fotó: Pexels.com/CCO License

Fotó: Pexels.com/CCO License

Mire figyeljünk oda?

Messziről érkező, import, csomagolt halak esetében mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot, addig ne tegyük be a kosárba! Ha három hónapnál régebbi az állat, ne vegyük meg, hiszen annál tovább nem szabad tárolni! A mélyfagyasztás során a hal testére egy úgynevezett glazúrjégréteg kerül, ez akadályozza meg a hús oxidációját. Ennek maximális mértéke az állat súlyának 10 százaléka lehet, amit minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson! Sose fagyasszuk újra az egyszer már felengedett halakat, de ez igaz minden nyers húsra. Ha halas pultnál vesszük, mindig kérdezzünk rá, volt-e már egyszer fagyasztva. Kérdezzünk rá arra is, hogy tenyésztett vagy a nyílt tengeren fogott-e a hal, s amennyiben az eladó nem tud határozott választ adni, inkább keressünk egy másik árust. Lehetőség szerint olyan helyen vásároljunk, ahol nem színezett jégen fekszenek az állatok, mivel a festékanyag rákerülhet a hal húsára.