Konyha

Házi tésztaszósz és társai: egyszerűbbek és jobbak, mint a bolti!

A házilag készített tésztaszószok, zöldséglekvárok és -krémek ezerszer jobbak a bolti verzióknál. Ráadásul elkészíteni őket nem bonyolultabb, mint elolvasni az alábbi recepteket.

Minden háziasszony használ néha valamilyen zöldségszószt, ez tény. A sűrített paradicsomtól a fogyasztásra kész tésztaszószokig széles a paletta, de valamilyen zöldségalapú készítmény minden konyhaszekrényben vagy kamrapolcon ott pihen. Persze nincs is annál egyszerűbb vacsora, mint főzni egy adag tésztát és nyakon önteni paradicsomszósszal. A paradicsomos tészta életciklusa az örök körforgás maga: óvodában kedvenc étel, középiskolában és egyetemi koleszban a fő táplálék, majd a munkával töltött évek alatt ismét kedvenc óvodai étel – csak éppen a gyerekünké. És a körforgás nem áll meg… De mennyivel jobb, ha mindez a saját szájízünk szerinti szósszal készül!

Három receptet mutatok, melyeket évről évre mindig elkészítek, és minden télen ugyanannyira örülünk nekik. Dunsztolok mindig kicsi és nagy üvegeket vegyesen, mert a felhasználási lehetőségek annyira széles körűek, hogy sosem ugyanakkora adagok szükségesek. Mindegyik receptre érvényes, hogy felbontás után hűtőben tárolandó, és néhány napon belül el kell fogyasztani, mert hamar megpenészedik a tetejük. Főzés közben tessék lazára venni a figurát, nem patikamérleg-pontossággal venni a megadott értékeket, úgy lesz a legfinomabb!

A mindenes tésztaszósz

Eredetileg darabos változatban készült, de egy ideje pürésítem az egészet. Lényegében csak az állaga változik, püré formában többféle módon felhasználható, de az íze ugyanaz. Mehet pizzára, spagettire, ha marad az üveg alján, beleteszem pörköltbe, rákenem melegszendvicsre, magában vagy darált hússal, pácolhatunk benne hússzeleteket, kenhetjük bármilyen kelt tésztára, stb…

Hozzávalók:
kb. másfél kg paradicsom
kb. egy kg cukkini
kb. fél kg hagyma
fél fej fokhagyma (igény szerint)
olívaolaj
só, bors
jó sok bazsalikom és oregánó

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Fotó: iStock.com/ALLEKO

A hagymát és a padlizsánt felkockázom, a paradicsom héját forró vízfürdő után lehúzom. Olajon megfuttatom a hagymát, és rádobom a felkockázott paradicsomot és a fűszereket. Addig főzöm, amíg szét nem esik (én nem szoktam leszűrni). Ezután beledobom a cukkinit, majd tovább főzöm szintén, amíg szét nem fő. Ha pürét készítek, botmixerrel összeturmixolom. Kóstolom, és ha szükséges, még fűszerezem. Steril üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba teszem.
A megadott mennyiségek tájékoztató jellegűek, bátran változtassa mindenki a saját szájíze szerint – akár paradicsomosabbra is.

Csilis zöldparadicsom-lekvár

Vagy ha úgy tetszik, chutney. Ez az egyik kedvencem. Elképesztően gyorsan elfogy kukoricacsipsszel egy film vagy beszélgetés alatt, de sült húsok mellé vagy szendvicsekbe majonéz helyett is nagyon finom. Csili nélkül is finom, úgy a gyerekek is ehetik. Én mindig kiporciózom a felét csili nélkül, majd a maradékot ízesítem kissé csípősre, és újraforralom, így lesz belőle gyerek- és felnőttváltozat is.

Hozzávalók:
1 rész zöld paradicsom
harmad-fél rész cukor (barnával finomabb)
pici só, bors
ízlés szerint csili, gyömbér

A paradicsomot feldarabolom, és a cukorral együtt felteszem főni. Lassan készül el, és könnyen odakap, ezért gyakran kell kavargatni. Ha már levet eresztett, nyugodtan össze lehet turmixolni, ez meggyorsítja a dolgot. Időközben érdemes kóstolgatni, hogy ne legyen túl édes, de az állaga mégis megfelelően sűrű legyen – ezt egyrészt további forralással, másrészt cukorral érhetjük el, de a túl sok cukor elveszi az ízét. A gyömbérrel csak óvatosan, hosszú távon nagyon felerősödhet az íze! Amikor megfelelő állagú, üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba teszem. És drukkolok, hogy karácsonyra még maradjon néhány kisebb üveg ajándékba.

Ajvár vagy zakuszka a nyaralások emlékére

Mi a különbség? Az ajvárban padlizsán és paprika van, a zakuszkába e kettő mellé paradicsom is kerül.
Boltban is lehet ajvárt kapni, de egyrészt nagyon drága, másrészt amit az ember otthon készít, sokkal finomabb. A zöldségek elősütése valóban pepecs – jobban mondva a sült zöldségek héjának lehúzkodása –, de annyival finomabb, hogy igazán megéri a fáradságot. Annyi a trükkje, hogy a frissen kisült zöldségeket bele kell dobálni egy sütőzacskóba (az egészet, egyben), majd megvárni, amíg kb. tíz perc alatt a párától a héja még könnyebben leválik.

Hozzávalók:
1 rész padlizsán (sütve, tisztítva)
1 rész pritaminpaprika (és még amilyen paprika van, sütve, tisztítva)
harmad-fél rész hagyma
fél rész paradicsompüré (aki zakuszkát készít)
fokhagyma ízlés szerint
só, bors
olaj

Fotó: iStock.com/AniDimi

Fotó: iStock.com/AniDimi

A zöldségeket sütőben vagy parázs felett megsütöm, a héjukat lehúzom. Olajon megdinsztelem a hagymát, majd ráteszem a tisztított padlizsánt és paprikát. Sózom, borsozom, és legalább egy-másfél órát rotyogtatom. Nagyon pattog, könnyen ráfröccsen az ember kezére, ezért óvatosan kell a közelébe menni… Félidőben öntöm hozzá a paradicsompürét, ha teszek bele. Én a fokhagymán kívül más fűszert nem teszek bele, de szokták babérlevéllel is ízesíteni. Amikor már kellően sűrű, nincsenek benne nagyobb zöldségdarabkák, akkor üvegekbe töltöm, és száraz dunsztba teszem.